open-navfaktor-logo
search
Ministrova logika
Kad se Vranić posvađa sam sa sobom: Mladi ljekari će na biro, za "transfere" iz KCUS-a ima novca i zakona
- Nikad se ne traži zaposlenje radnika imenom i prezimenom. To je direktno kršenje Zakona o radu - ovako je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, u medijima komentirao zahtjev prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdullah Nakaš", a u kojem se traži produženje ugovora mladim ljekarima koji su angažirani proteklih mjeseci zbog pandemije koronavirusa. 
14.05.2021. u 16:28
get url
text

Mladi ljekari iz Kantona Sarajevo nedavno su se obratili pismom Vladi i ministru zdravstva KS. Angažirani su tokom trećeg vala pandemije u javnim zdravstvenim ustanovama KS. Ugovori su im istekli i nisu produženi. Poslani su na Zavod za zapošljavanje. Za njih 11 iz Opće bolnice Gavrankapetanović je tražio produženje ugovora. 

VEZANI TEKST - Bez konkursa: U Opću bolnicu prelazi 13 anesteziologa, manje novca za KCUS

Vraniću u tom zahtjevu štošta smeta za razliku od ekspresnog, kako se pretpostavlja unaprijed dogovorenog, transfera anesteziologa iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u Opću bolnicu. 

- Nažalost, vjerovatno ne zna i nije upoznat sa procedurama (Gavrankapetanović, op. a.), doduše nije dugo direktor, zakonskog prijema radnika, što se zorno vidi iz dopisa. Iz dopisa se vidi da ni pravna služba Opće bolnice, nažalost ne zna. Prvo, nikad se ne traži zaposlenje radnika imenom i prezimenom, što je direktno kršenje Zakona o radu, da ne govorim o pravnoj klasifikaciji djela. Drugo, u dopisu direktor ne navodi na koja to sistematizirana radna mjesta se primaju ljekari opće prakse, koji obim posla bi obavljali? Treće, direktor nije osigurao finansijska sredstva iz kojih bi se isplaćivao rad ljekara. Četvrto, da li su mladi ljekari u posjedu šifre na osnovu koje bi pisali nalaze. Ima toga još, ali nažalost, osim želje za upošljavanjem mladih ljekara, mora se poznavati i pravna regulativa - naveo je Vranić u svojoj reakciji za portal Patria. 

I sve bi to još i bilo prihvatljivo i razumno objašnjenje da se ministar Vranić, premijer KS Edin Forto i cjelokupna Vlada KS nisu posvađali sami sa sobom, zdravom logikom i zakonom. Obrazloženje kako Gavrankapetanović "nije dugo direktor" i da zbog toga nije upoznat sa procedurama, u najmanju ruku je besmisleno i ne opravdava ga zbog eventualnog kršenja zakona i potencijalne "pravne kvalifikacije djela", kako ministar kaže.

VEZANI TEKST - Gavrankapetanović sutra na Ekonomiji brani završni rad da bi mogao biti direktor Opće bolnice

Jeste da je Gavrankapetanović prvo postao v. d. direktora Opće bolnice, pa tek onda stekao diplomu koja mu u skladu sa Statutom te zdravstvene ustanove daje mogućnost da obavlja direktorsku funkciju, ali to je opet pitanje zakonitosti rada sarajevske kantonalne vlasti, prošle i sadašnje, a ne pitanje dužine trajanja mandata ni direktorovog, ni Vladinog. Zakonitost u radu se podrazumijeva bez obzira da li je neko na funciji dan ili godinama. Ili bi barem tako trebalo biti. Međutim, sarajevska kantonalna vlast, kada joj to odgovara, vrlo lako zaobiđe zakone i zdrav razum. 

Ako se povuče paralela, sasvim opravdano, sa odlukom premijera Forte i ministra Vranića, da u Opću bolnicu zaposle 13 anesteziologa koji su dali otkaz u KCUS-u, također bez ikakvog konkursa i ostalih procedura, onda se postavlja pitanje koja je pravna kvalifikacija njihovog djela i šta je tu sa Zakonom o radu? Ili ćemo naivno vjerovati kako su i oni kratko u Vladi pa ne znaju šta rade?! Opća bolnica će primiti 13 anesteziologa, ali ne Vladi nepoznatih koji se javljaju na konkurs ili na neki drugi način apliciraju za posao nakon što je zdravstvena ustanova iskazala potrebu za kadrom, nego konkretnih anesteziologa imenom i prezimenom poznatih premijeru KS i ministru zdravstva. Nakon što Opća bolnica nije iskazala potrebu za tim kadrom. 

Ministar Vranić konstatuje kako se u dopisu kojim se traži zapošljavanje, odnosno produženje ugovora mladim ljekarima, ne navodi na koja to sistematizirana radna mjesta se primaju ljekari opće prakse. Na koja se to sistematizirana radna mjesta prima 13 anesteziologa u Opću bolnicu? Ta zdravstvena ustanova do prije koji dan očigledno nije imala potrebu za dodatnih 13 anesteziologa, pa samim tim očito tih 13 radnih mjesta nije ni bilo u sistematizaciji. 

- Kadrovska politika koju vodite je jako loša. Svjesni vrijednosti anesteziologa, ne možemo da shvatimo kojom logikom se za 13 anesteziologa mogu naći novčana sredstva, a za mlade ljekare, od kojih bi neki mogli za pet godina postati anesteziolozi – nema. Po kojem konkursu i po čijoj sistematizaciji rada će "zakonski" Opća bolnica primiti te anesteziologe, pa će u toj ustanovi 28 anesteziologa raditi na šest operacionih sala, dok mladi ljekari odlaze na biro - ovako glasi pitanje Forti i Vraniću koje su 12. maja postavili i sami mladi ljekari koje kantonalna vlast sada šalje na biroe ili van granica naše zemlje. 

VEZANI TEKST - Mladi ljekari pisali Forti i Vraniću: Davali ste nam prazna obećanja, slat ćemo vam razglednice iz svijeta

Ogovor na pitanja, kako se može zaključiti iz svega viđenog, je taj da će "Trojka", Forto i Vranić, naći i "rupe u zakonu", opravdanja i novac za svoje odluke, ako u njima nalaze političku korist i potrebu da se obračunavaju s KCUS-om. S druge strane, za mlade ljekare će se tražiti izgovori i "tjerati mak na konac", pa taman to bilo i na sveopću štetu cijelokupnog društva. Sve bi, možemo opravdano pretpostaviti, bilo drugačije da se radi o mladim ili iskusnim ljekarima koji napuštaju KCUS. Pokazalo se da tad nema "suvišnih" pitanja o imenima, sistematizaciji i novcu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.