Studija provedena u Holandiji otkrila je da uzimanje sredstava za razrjeđivanje krvi, poput aspirina, uvečer, a ne ujutro, može za čak 50 posto smanjiti rizik za srčani i moždani udar.

Upravo tim bavi se i kronoterapija koja podrazumijeva individualiziranu primjenu lijekova prilagođenih unutrašnjem biološkom satu.

- U našim tijelima imamo satove koji kontroliraju većinu fizioloških procesa. Oni određuju kada smo aktivni, kada odmaramo i kako metaboliziramo lijekove. Kao rezultat, neke lijekove najbolje je davati noću, a druge tokom dana – istakao je dr. Robert Dallmann s Medicinskog fakulteta Univerziteta Warwick.

Kada je onda pravo vrijeme za uzimanje tableta? Evo uputa koje su utvrđene istraživanjima:

Imate visok krvni pritisak

Ako uzimate tokom noći tablete za regulaciju visokog krvnog pritiska možete bolje kontrolisati hipertenziju i uveliko smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Oni koji su redovno uzimali lijekove za snižavanje krvnog pritiska tokom noći imali su 33 posto manji rizik od angine pektoris, moždanog i srčanog udara u porođenju sa onima koji su tablete uzimali ujutro, pokazala su ranija istraživanja.

Patite od žgaravice

Studije su pokazale kako je bolje uzeti lijekove protiv refluksa kiseline u večernjim satima. Više od 70 posto bolesnika s gastro-refluksnim bolestima jednjaka, kojima su najčešće propisani rabeprazoli, imali su manje simptome kada bi lijek uzeli u popodnevnim satima ili uvečer umjesto u jutarnjim satima. Lijek djeluje tokom noći, kada se žgaravica može pogoršati zbog ležećeg položaja.

Paracetamol izbjegavajte ujutro

Ovaj popularni lijek smanjuje proizvodnju hemikalija koje čine živčane završetke osjetljivim, pa iako uzrok boli ostaje, manje je osjećamo. Ipak, stručnjaci upozoravaju da moramo pripaziti na vrijeme uzimanja paracetamola.

Studije su pokazale da ga je najbolje uzimati u večernjim satima kada su nivoi prirodno niski. Predoziranje paracetamolom uzrok je gotovo trećine transplantacije jetre u Velikoj Britaniji, objavio je britanski Liver Trust.

Imate artritis

Bolesnici s osteoartritisom vjerovatno će osjetiti najjaču bol u zglobovima u popodnevnim satima, navodi studija koja zaključuje da je optimalno vrijeme za uzimanje lijekova poput ibuprofena u periodu od 12 sati do sredine poslijepodneva, tako da tableta ima učinak kada se simptomi počnu pojačavati.

Sredstva za razrjeđivanje krvi

Uzimanje ovih vrsta tableta prije spavanja može spriječiti većinu srčanih i moždanih udara između ponoći i jutra. Naime, većinu velikih krvnih zrnaca, zvanih trombociti, proizvodimo tokom noći. Stručnjaci upozoravaju i da ukoliko pacijent uzima lijekove koji razrjeđuju krv, svakako mora provjeriti interakciju sa drugim lijekovima kako ne bi došlo do prevelikog razrjeđivanja ili obrnuto - do smanjenja razrjeđivanja.