open-navfaktor-logo
search
Loša reakcija
Kako Dodikov kabinet skriva aferu: Nije problem ukradena ikona već to što se o njoj priča
Savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Ana Trišić Babić razbila je zid šutnje koji je nastao nakon što se u javnosti pojavila afera "Ikona".
19.12.2020. u 13:06
get url
text
Ana Trišić Babić

Afera je, podsjetit ćemo, nastala nakon što je Dodik uručio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koja vodi porijeklo iz Ukrajine. Nakon toga se Ministarstvu vanjskih poslova BiH obratila Ambasada Ukrajine, zatraživši informacije o porijeklu ikone koja predstavlja kulturnu baštinu te zemlje. Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, a Lavrov je vratio ikonu Dodiku.

Uzimajući u obzir opravdanu sumnju da je ikona ukradena, vijest su prenijeli gotovo svi svjetski mediji, osim onih pod Dodikovom kontrolom. Prvi komentar na ovu aferu, barem kada su u pitanju Dodik i njemu bliske osobe, dala je savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić Babić.

Ocijenila je Trišić Babić da je afera nastala kao "savršen paravan iza kojeg bi trebalo sakriti diplomatski presedan zbog kojeg ćemo se načekati da u BiH vidimo nekog ozbiljnijeg gosta iz inostranstva".

VEZANI TEKST - Dodikova savjetnica progovorila o aferi "Ikona", evo čime je pravdala svog šefa

- Priča se koristi na osnovu nepotpunih podataka i smiješno je da na osnovu fotografije u novinama ili na agencijima počnete nekog da optužujete. Za to vrijeme, valjda treba da zaboravimo da je Rusija, između ostalog, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, a Sergej Lavrov jedan od trojice najutjecajnih šefova diplomatija u svijetu. To što mu je ovdje priređeno je strašno, jer se na sastanku nisu pojavili čak ni savjetnici članova Predsjedništva, a ne treba ni podsjećati da je protokol posjete bio poznat mnogo ranije – izjavila je Trišić Babić za bl-portal.com.

Dakle, za Trišić Babić nije sporno porijeklo ikone i moguća krađa ukrajinske kulturne baštine, već zašto se uopće priča o toj aferi.

Ono o čemu se zaista ne bi trebalo govoriti, barem kada su u pitanju uposlenici u kabinetima članova Predsjedništva BiH, jeste kritičko osvrtanje na postupke članova Predsjedništva BiH. Savjetnici jednog člana Predsjedništva BiH, prema dosadašnjoj praksi, nikada nisu komentirali postupke drugih članova Predsjedništva BiH. Ta praksa i obimno iskustvo Trišić Babić u institucijama BiH, međutim, nisu predstavljali prepreku Dodikovoj savjetnici da relativizira odgovornost svog šefa kritiziranjem druga dva člana Predsjedništva BiH.

Vodeći se logikom kojom je Trišić Babić nastojala relativizirati odgovornost svog šefa Milorada Dodika za aktuelnu aferu, jednako tako bi se dalo zaključiti da je afera "Ikona" zapravo nastala kao "savršen paravan" iza kojeg bi se trebala sakriti afera vezana za kupovinu respiratora u entitetu RS.

VEZANI TEKST – PDP tvrdi: Respiratori u RS-u nabavljeni po cijeni 157.312 KM po komadu, kakve veze s tim ima Dodikova savjetnica?

Firma Medietik d.o.o. Banja Luka, čiji je vlasnik suprug Ane Trišić Babić, kupila je za potrebe zdravstvenog sistema entiteta RS 50 respiratora po cijeni od 7,8 miliona KM.

Opozicija u entitetu RS je optužila vlasti da su dale monopol preduzeću Medietik, koje je radilo 80 posto nabavki za Fond zdravstenog osiguranja RS-a.

- Bezočna pljačka odnijela je milione KM novca građana RS-a – izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Međutim, niko još nije bio tako maliciozan, a ni lišen realnijih pogleda na društvenu situaciju, da aktuelnu aferu veže za potrebe prikrivanja nekih drugih događaja u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.