open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Kakvo će vrijeme biti do kraja februara
Nakon prilično oblačne nedjelje u kojoj su u centralnim područjima Bosne i Hercegovine registrovane slabe snježne padavine, u većem dijelu ove sedmice nad BiH će biti nebesko plavetnilo sa vrlo malo oblaka, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).
13.02.2023. u 15:01
get url
text

- Sunca će biti u izobilju, naručito u Hercegovini i u planinskim područjima. Magla i niska oblačnost, često i cjelodnevna u kotlinama i duž riječnih tokova u Bosni, zadržaće se u narednih pet radnih dana. U ovim danima izvjesna je i izraženija temperaturna inverzija. Jutra će i dalje biti hladna, nerijetko i sa jačim mrazom - navode iz FHMZ-a.

Inače, temperaturna inverzija najčešće se dovodi u vezu sa lošim kvalitetom zraka.

Tokom dana temperature zraka će rasti, i u Hercegovini će dosezati do 15 stepeni.

Jutarnje temperature zraka varirat će od minus četiri do dva stepena Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do pet. Najviše dnevne temperature između pet i 11 stepeni, na jugu zemlje do 15 stepeni.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima od 19. februara. do kraja mjeseca preovladavaće promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme. Očekuje se povremeno slaba kiša na području Hercegovine, a u Bosni snijeg u planinskim i kiša u nižim područjima.

Jutarnje temperature variraće u rasponu između minus jedan i pet stepeni u Bosni do sedam u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između šest i 12 stepeni u Bosni do 16 u Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.