Ovom prilikom, ministar Alikadić je upoznat sa svim problemima u organizaciji instruktivne nastave u ovoj općini.

- Prije svega radi se o finansijskim problemima. Nastava se održava u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u zaseoku Hanifići. Prevoz plaćaju roditelji iz svog džepa. Predaju im nastavnici iz Osnovne škole 'Prvi mart' iz Jelaha. Svi oni dobijaju naknadu za tri mjeseca rada, zatim mjesec dana volontiraju i tako u krug. Situacija je dakle veoma složena i smatram obavezom Vlade Kantona Sarajevo da u okviru naših mogućnosti pomognemo roditeljima i njihovoj djeci - rekao je ministar Alikadić.

S obzirom na to da je djeci iz Kotor Varoši onemogućeno da uče o svojoj državi, historiji i kulturi, dogovoreno je da će Ministarstvo realizovati i u cijelosti finansirati projekt trodnevne ekskurzije učenika u Sarajevo.

- Djeca će posjetiti Zemaljski muzej i Narodno pozorište, upoznat će se i sa drugim historijskim i kulturnim znamenitostima glavnog grada. Ekskurziju planiramo za oktobar, a prvačići i učenici koji iz nekih razloga neće doći u Sarajevo imat će priliku da u Kotor Varoši pogledaju predstavu u organizaciji Ministarstva. Osim toga, svim učenicima ćemo osigurati i školski pribor - najavio je ministar Alikadić, saopćio je Press KS.