open-navfaktor-logo
search
Govorio za Faktor
Kenan Kamenjaš, najbolji centar ABA lige: Nisam očekivao ovakvu sezonu
Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Kenan Kamenjaš u svojoj debitantskoj sezoni u ABA ligi sa podgoričkim Studentskim Centrom uvršten je u idealnu petorku regionalnog košarkaškog takmičenja.
26.04.2022. u 15:32
get url
text

Bivši centar Sparsa u prosjeku je igrao nešto više od 27 minuta po meču, a bilježio je 14,3 poena, imao 8,4 skoka i dvije asistencije po utakmici.

O adaptaciji u Podgorici, partijama u Studentskom centru, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Kamenjaš je govorio za Faktor.

- Prije svega dobar rezultat kluba. Sedmo mjesto u debitantskoj sezoni u ABA ligi. Najbolja petorka ABA lige, u odabranom društvu, najbolji centar lige, što za mene predstavlja veliki uspjeh - rekao je Kamenjaš.

On je dodao da je cilj pogoričkog kluba ove sezone bio opstanak u ABA ligi.

- Play-off nije bio cilj, već opstanak u ligi, ali mi smo iz utakmice u utakmicu rasli i ostvarili zacrtano sredinom sezone. Otvorila nam se neka šansa za play-off, bili smo blizu, ali nismo uspjeli.

Kamenjaš je bitno iskustvo stekao igrajući Drugu ABA ligu sa Sparsima. Odlaskom u Studentski Centar dobio je priliku da se okuša u jačem rangu. Nije mu trebalo mnogo da pokaže svoje kvalitete.

- Po meni je ABA liga među top pet liga po jačini u Evropi. Na početku nisam očekivao da će biti ovakva sezona, kako za mene, tako i za klub. Debitantska sezona za mene, debitantska za klub, dosta novih momaka, upoznavanje, nikog nisam poznavao.  Brzo sam se adaptirao na grad, na život, na saigrače. To je dalo rezultat. Bilo je teško na početku, ali kako je vrijeme odmicalo, pokazao sam da za mene nema velike razlike između ABA 2 i ABA 1 lige - govori Kamenjaš.

S obzirom na to kakvu sezonu je odigrao, uopće ne bi bilo iznenađenje da košarkaš visok 207 centimetara promijeni klub. I prilikom dolaska u Studentski centar šuškalo se da bi mu to mogla biti odskočna daska za najbolji crnogorski klub, a to je Budućnost.

- Imam važeći ugovor sa Studentskim centrom, poslije ove sezone još tri godine. Imam ljude koji brinu o mojoj karijeri, moje je samo da igram - odgovorio je reprezentativac BiH na pitanje o mogućoj promjeni sredine.

Košarkaške Zmajeve u julu čeka završnica prvog kruga kvalifikacija za Mundobasket. Plasman u drugi krug je izvjestan.

- Možemo do drugog kruga, samo je pitanje koliko bodova ćemo prenijeti. Imamo još dvije utakmice, jednu kući protiv Bugarske, drugu u gostima protiv Češke. Ekipa Češke će sigurno biti u drugom sastavu u odnosu na novembarsku utakmicu, doći će košarkaši iz NBA i Eurolige. Ta će utakmica za nas puno značiti kako bismo što više bodova prenijeli u drugi krug - govori Kamenjaš.

Košarkaš Studentskog Centra prati i saigrače i drago mu je što većina njih igra u dobroj formi.

- Žao mi je Džanana, što se desila ta povreda. Sve u svemu, dobro se završilo, nadam se da će se brzo oporaviti i vratiti na parket, da pomogne klubu i reprezentaciji. Izdvojio bih još Amara Gegića, Miralema Halilovića, Johna Robersona.

Kada je u pitanju bh. košarka, Kamenjaš kaže da zbog prijatelja prati mečeve Sparsa i Bosne.

U pauzi između dva prozora kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Kamenjaš organizira kamp.

- Ljeto ću provesti s klincima koji se prijave. Ko god želi da bude dio toga, može se prijaviti, a više informacija dostupno je na Facebook stranici Košarkaški kamp Kenan Kamenjaš - pozvao je zainteresirane 22-godišnji košarkaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.