Manifestacija se održava svake godine i njom se obilježava dolazak islama na ove prostore. Jedina sačuvana musalla je u Donjem Kamengradu, a manifestacijom se njeguje uspomena na događaj kada je Sultan Mehmed Fatih na ovom mjestu klanjao džumu-namaz.

Prije početka džuma-namaza u Donjem Kamengradu učesnici su se okupili u Hamzibegovoj džamiji, potom je održana prozivka barjaktara, te defile konjanika i kočija. Učesnici manifestacije su posjetili spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu, a proučena je i dova za pale šehide.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović kazao je da je manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i indentiteta Bošnjaka kao naroda, te jedna od najvažnijih vjerskih manifestacija na području Unsko-sanskog kantona.

Prošle godine manifestacija nije održana zbog pandemije virusa korona, a ove je okupila ogroman broj građana, kako mještana, tako i onih iz dijaspore.

- Ove godine nam je izuzetno drago da smo nakon perioda korone mogli opet organizovati ovu našu tradicionalnu manifestaciju. Posebno nam je drago da nam je gost danas bio ambasador Republike Turske, koja je u proteklih pet godina bila snažna podrška razvoju Sanskog Mosta sa više od milion maraka. Za naredni period je planirana i znatno veća podrška. Želimo da poručimo sa ovog mjesta našem bratskom narodu Turske da se BiH nalazi na jednom raskršću u današnjem vremenu i od njih očekujemo da budu stub onoga što je Bosni i Hercegovini potrebno, a to je mir, jer mi nemamo drugu alternativu - naglasio je Hasanbegović.

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin prvi put je bio na musalli.

- Zaista sam počastvovan što sam danas ovdje i divno je sve što sam vidio i čuo i što sam imao priliku da učestvujem. Ovo naravno odražava našu zajedničku tradiciju i ja sam veoma zahvalan ljudima koji je održavaju živom. Što se tiče Kzelaja i TIKA-e imali smo određena ulaganja, a vjerujem da će se to i nastaviti - rekao je ambasador Babur Girgin.

Upitan da prokomentariše trenutnu političku situaciju u BiH, turski ambasador je kazao:

- Nadam se da će ta situacija ići na bolje.

Prema predanju, na mjestu gdje se nalazi musalla u Donjem Kamengradu 1463. godine džumu-namaz je klanjao sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla koja je preteča džamije. Predanje kaže da nije došao kao osvajač, nego je država kojoj je bio na čelu garantovala Bošnjacima, svima onima koji su primili islam, ali i svim drugim narodima sigurnost, mir, napredak, pravo na imetak i slobodu vjeroispovjesti, a najbolji dokaz tome je čuvena Ahdnama koja je izdata bosanskim franjevcima.

Musalla u Donjem Kamengradu je upisana u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države BiH, a danas je jedina aktivna musalla na prostoru Balkana.