open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Klanjana džuma kod musalle sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu
Musalla u Donjem Kamengradu je upisana u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom države, a danas je jedina aktivna musalla na prostoru Balkana
05.07.2019. u 17:21
get url
text

Klanjanjem džuma-namaza na lokalitetu musalle Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, uz prisustvo velikog broja vjernika, okončana je ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "Musalla 2019".

Manifestacijom koja je počela 1. jula obilježen je dolazak islama na ove prostore. Događaj se održava svake godine na jedinoj sačuvanoj musalli, u Donjem Kamengradu, gdje je sultan Mehmed Fatih klanjao podnevni namaz petkom.

Prije početka džuma-namaza u Donjem Kamengradu učesnici su se okupili u Hamzibegovoj džamiji, potom je održana prozivka barjaktara te defile konjanika i kočija. Učesnici manifestacije su posjetili spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu, a proučena je i dova za pale šehide.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima Mirze ef. Žerića, glavnog imama i predsjednika Organizacionog odbora, manifestacija "Musalla" se održava svake godine.

- Za nas, Bošnjake ovo znači dodir s islamom. To znači da smo se 1463. godine uključili u Otomansku imperiju koja je tada garantovala mir, prosperitet i sigurnost za sve građane. U spomen na sultana Mehmeda Fatiha, u spomen na naš dodir s islamom i naše primanje islama evo preko 600 godina Bošnjaci Sanskog Mosta obilježavaju taj dan. Poslije agresije na BiH, Medžlis IZ Sanski Most pokrenuo je manifestaciju 'Musalla'. Imali smo značajan broj sadržaja, a imaju za cilj da se sjetimo osim sultana i svih velikana iz reda bošnjačkog naroda koji su doprijenijeli da danas svaki Bošnjak u Sanskom Mostu slobodno može ispovijedati svoju vjeru i obaviti zajednički džuma-namaz u Donjem Kamengradu - naglasio je ef. Žerić.

Zamjenik reisu-l-uleme goraždanski muftija Remzija ef. Pitić rekao je da se tradicija mora čuvati i biti ponosan na nju.

- Ono što se zove tradicija ima svoje utemeljenje stoljećima i mi znamo vrlo dobro kako to treba čuvati. Mi dolazimo s istoka Krajine i mi znamo koliko je važno svako susretanje naših ljudi, a pogotovo susretanje koje je 556 godina tradicija i mnogo veći narodi, mnogo jače kulture i mnogo organiziranije zajednice bi bile ponosne da imaju šest stoljeća tradicije nečega. Zato je neizmjerno važno da mi to znamo graditi, da znamo čuvati, da znamo razvijati. Drago mi je i ponosan sam i kao izaslanik reisu-l-uleme što sam danas ovdje s našim Krajišnicima i što dijeli radost šest naših stoljeća naše 'musalle' od vremena kada je Mehmed Fatih prvi put ovdje klanjao džumu-namaz - rekao je ef. Pitić.

Muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić je rekao da je ovo nastavak lijepe tradicije i podsjećanje na velikog sultana.

- S obzirom na činjenicu da sam prvi put ovdje i da su mi rekli da je svake godine sve manje naroda na ovom mjestu moram reći da ćemo sagledati situaciju i značaj 'Musalle' za cijeli bošnjački narod ovdje, ali i u Bosni i Hercegovini i svakako poraditi na tome, jer je ovo vrlo značajan događaj za sve nas - rekao je muftija bihaćki, dodajući da će u njegovom mandatu biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, danas je rekao da je stajati na svetom mjestu i obraćati se ljudima, govoriti, klanjati džuma-namaz na mjestu na kojem je prije nekoliko stoljeća džumu klanjao veliki sultan Mehmed Fatih sasvim dovoljno govori kolika je to čast.

Načelnik Opštine Sanski Most Faris Hasanbegović je rekao da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda, a "Musalla" je postala najvažnija vjerska manifestacija na području Unsko-sanskog kantona.

Prema predanju, na mjestu gdje se nalazi musalla u Donjem Kamengradu 1463. godine džumu-namaz je klanjao sultan Mehmed Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla koja je preteča džamije. Predanje kaže da nije došao kao osvajač, nego je država kojoj je bio na čelu garantovala Bošnjacima, svima onima koji su primili islam, ali i svim drugim narodima sigurnost, mir, napredak, pravo na imetak i slobodu vjeroispovjesti, a najbolji dokaz tome je čuvena Ahdnama koja je izdata bosanskim franjevcima.

Musalla u Donjem Kamengradu je upisana u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom države, a danas je jedina aktivna musalla na prostoru Balkana.

Musalla sultan Mehmeda Fatiha, Donji Kamengrad
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.