open-navfaktor-logo
search
Novo takmičenje
Klubovi iz BiH naredne sezone neće igrati kvalifikacije za EL, osim u jednom slučaju
Bosna i Hercegovina ni ove godine neće imati predstavnike u grupnoj fazi evropskih klupskih takmičenja - Ligi prvaka i Evropskoj ligi.
02.10.2020. u 10:46
get url
text

Sarajevo je ove sezone izborilo play-off Evropske lige, gdje ih je zaustavio Celtic. Zrinjski je evropsku avanturu završio u trećem pretkolu, Borac u drugom, a Željo u prvom.

VEZANI TEKST - Sarajevu najviše novca od Evrope, Želji najmanje: Bh. klubovi inkasirali oko šest miliona KM

Od naredne sezone kreće novo takmičenje pod kišobranom UEFA-e - Liga konferencija. U njemu će sudjelovati klubovi iz Bosne i Hercegovine. BiH više neće imati predstavnike u kvalifikacijama za Evropsku ligu, barem do ljeta 2023. godine.

Jedino prvak naše države imat će priliku da zaigra u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Svi ostali idu u Ligu konferencija.

Doduše, prvak BiH moći će sudjelovati i u kvalifikacijama za Evropsku ligu, kada završi put u Ligi prvaka. Poput Sarajeva ove sezone. Bordo tim je u pretkolu Lige prvaka ispao u drugom pretkolu od Dinamo Bresta pa je borbu za Evropu nastavio kroz drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje.

U Ligi konferencija mogli bi sudjelovati šestoplasirani timovi Premiershipa, Primere, Serie A, Bundeslige, peti iz Francuske, trećeplasirani iz Portugala, Rusije, Belgije, Holandije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.