open-navfaktor-logo
search
Uskoro će se znati
Ko će u Vladu HNK: Sa HDZ-om pregovara i SDA, ali i SDP i NiP s kojima se na sastanku pojavio i DF
Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) uskoro bi trebao dobiti novu vladu. Ko će je činiti, osim HDZ-a, znat će se vrlo brzo. Međustranački sastanci se intenzivno održavaju pa je tako danas HDZ u ovom kantonu pregovarao sa SDP-om i NiP-om, a zanimljivo je da se u tom bloku na sastanku pojavio i DF.
22.05.2023. u 20:13
get url
text
Skupština HNK

Dakle, prema onome kako stvari stoje, još se ne zna definitivno da li će HDZ-ov partner u vlasti biti SDP ili SDA. U oba slučaja partneri će biti i druge stranke sa manjim brojem zastupnika.

HDZ u Skupštini HNK ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.

Koaliciji koja bude izglasavala Vladu HNK bit će potrebno 20 ruku.

- Još ne znamo da li će ići po vertikali, da bude kako je u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Tome smo skloniji, da imamo jednu prohodnost vlasti, ali smo i SDA-u predložili naš plan i program i oni se iduće sedmice moraju očitovati - kazao je prije nekoliko dana za Faktor Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Otkud u bloku za formiranje vlasti "po vertikali" i Demokratska fronta?

Mirsad Klepo, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK, o pregovorima za formiranje vlasti u tom kantonu kaže:

- Razgovori još traju tako da konačnog rezultata još nema. Sve je u opciji. Ovih dana će biti raspleta. Mislim da bi sve to trebalo biti tokom ove sedmice.

Kontaktirali smo i Ivana Odaka, zastupnika HDZ-a 1990, kako bismo provjerili da li su oni "u igri" za formiranje vlasti u HNK.

- Mi još nismo učestvovali u pregovorima što se tiče formiranje vlade u ovom kantonu. Niko nas do sada nije zvao na razgovore. Korektne odnose imamo s SDP-om. Očekujemo poziv od HDZ-a da nas pozovu pošto su najjača stranka u kvoti hrvatskog naroda. Ako će spašavati ovdje SDA, isto im fale dvije ruke.

Ne znam kakav je stav HRS-a, prije nekoliko dana su imali razgovore sa HDZ-om. Mi smo u razgovorima i dogovorima sa SDP-om i njihovim blokom i mislim da imamo kapacitet da formiramo vlast - naveo je Odak dodajući kako sve sada zavisi od HDZ-a i njihovog ineteresa.

Kako je naveo, iz SDP-a mu je rečeno kako njihov blok ima šest ruku.

HRS je, navodno, ranije odbio HDZ i izjasnio se da neće učestvovati u podršci novoj vladi.

Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić nije želio komentirati pregovore o formiranju vlasti u HNK. 

- Sve političke aktivnosti i pregovore vodi lokalna kantonalna organizacija uključujući zastupnike u Skupštini HNK - naveo je kratko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.