open-navfaktor-logo
search
Reakcije
KO DF-a i SDA o Kojovićevoj izjavi: Nema pregovara o utvrđenim činjenicama o ratu
Ne želimo vjerovati da predsjednik BH bloka ima namjeru da vodi diskusiju o činjenicama, iako nedavni potezi njegove stranke, i kandidata te stranke za člana Predsjedništva na zadnjim izborima upućuju na to. navode iz DF-a
22.06.2019. u 16:16
get url
text

Povodom izjave predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića u Dnevniku TV1 oglasio se kantonalni odbor  Demokratske fronte Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo. 

Iz Demokratske fronte navode: 

-S obzirom da je gospodin Kojović najavio da će BH blok (Naša stranka i SDP) od septembra krenuti u RS i u Hercegovinu, kako bi, kako je najavio predsjednik BH bloka, pokušali pronaći "minimalni zajednički imenitelj" za dešavanja tokom devedesetih godina, mi u DF-u želimo podsjetiti gospodina Kojovića da su presude međunarodnih sudova jedini relevantan imenitelj za ono što se na području Hercegovine a naročito Grada Mostara dešavalo tokom devedesetih godina a što je Haški tribunal označio kao projekat Udruženog zločinačkog poduhvata, za kojeg su izrečene pravomoćne kazne u visini od 111 godina zatvora.

S tim u vezi smatramo da ne može biti nikavih pregovora i pogodbi oko pravosudno i pravosnažno utvrđenih činjenica, te da su one jedini relevantan imenitelj u pogledu utvrđivanja dešavanja iz prošlosti. Ne želimo vjerovati da predsjednik BH bloka ima namjeru da vodi diskusiju o činjenicama, iako nedavni potezi njegove stranke, i kandidata te stranke za člana Predsjedništva na zadnjim izborima upućuju na to.

Ipak, nas u DF-u toliko i ne čudi ambivalentan odnos Naše stranke prema pripadnicima i naslijeđu UZP-a koliko nas čudi da će u misiji pregovaranja o pravosudno utvrđenim čijenicama učestvovati i SDP. Ne želimo vjerovati u to da će i gospodin Nikšić pokušati da pronađe minimalni zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih sa isljednicima iz logora Heliodrom, te stidljivim simpatizerima Boriše Falatara, nekoć minimalnim zajedničkim imeniteljom projekta očuvanja ideja UZP-a u Predsjedništvu BiH - navodi se u saopćenju DF-a HNK. 

Saopćenje SDA Kantona Sarajevo također prenosimo u cijelosti: 

-Izjava predsjednika "Naše stranke" Peđe Kojovića da će ići u RS i Zapadnu Hercegovinu da traži "minimalni zajednički imenitelj" o dešavanjima u periodu 1992-1995. predstavlja uvredu za sve žrtve ratnih zločina.

Sama ideja da treba tražiti konsenzus kroz "minimalni zajednički imenitelj" o tome šta se dešavalo tokom 90-ih, nakon što je Haški tribunal u svojim opsežnim presudama detaljno pobrojao činjenice, grubi je udar na historijsku istinu o agresiji na BiH i genocidu. Predsjednik političke stranke, koja je trenutno na vlasti u Kantonu Sarajevo, morao bi znati da se ne može pregovarati o istini i činjenicama utvrđenim u presudama međunarodnih sudova.

Ne može se pregovarati i politički trgovati smrću 11.541 ubijenog Sarajlije, niti 8.372 ubijenih u Srebrenici, niti bilo kojom tragedijom, ubistvom, silovanjen ili mučenjenjem u BiH, jer se na relativizitanju istine i izjednačavanje napadača i žrtava ne može graditi budućnost.

Pozivamo Kojovića da hitno povuče svoju sramotnu i besprizornu izjavu, i prestane sa ponižavanjem žrtava monstruoznih zločina. To je nedopustivo i ne može se opravdati ničim, posebno ne uzaludnim ciljevima "Naše stranke" da prikupi nešto glasova i na područjima gdje Bošnjaci nisu većina - navodi se u saopćenju SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.