- Navedeni projekat je, uz zaustavljanje urbicida i neplanske i divlje gradnje u Sarajevu koje je Kapidžić počeo provoditi, te obezbjeđenje dodatnih zelenih površina u našem gradu, samo jedna u nizu aktivnosti iz seta mjera resornog ministra i ministarstva, a koji za cilj imaju smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

Za veoma kratak period, Kapidžić je svojim pristupom promijenio paradigmu rada ovog ministarstva i postigao rezultate u oblasti za koju je zadužen, za šta je dobio podršku šire društvene zajednice, domaće i međunarodne, te time i ispunio očekivanja Stranke demokratske akcije koja ga je na tu poziciju imenovala kao eksperta.

S druge strane, aktuelna skupštinska većina je za svoj prvi potez odabrala šokantno gašenje upravo Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i njegovo spajanje sa odveć opterećenim Ministarstvom komunalne privrede. Također, na sutrašnjoj sjednici na poziciju ministra tog spojenog ministarstva bit će imenovan čovjek koji, ne samo da ne dolazi iz struke vezane za urbanizam i zaštitu okoliša, nego čak i ne živi u Kantonu Sarajevo i pitanje je kako će moći odgovoriti zadatku koji je pred njim. Odluka SDA da delegira nezavisnog eksperta Faruka Kapidžića za ministra, ispred akademske zajednice arhitekata i urbanista, i gašenje upravo Ministarstva za zaštitu okoliša od strane nove/stare većine u KS, možda i najbolje oslikava razliku između njihovih ispraznih priča i populizma, i naše opredjeljenosti za unaprjeđenje kvalitete života građana Sarajeva - ističe se u saopćenju KO SDA Sarajevo.