VEZANI TEKST - (Ne)osnovano negodovanje: Zašto Kanton Sarajevo uplaćuje najviše PDV-a i čiji su to zapravo novci

Radi se o izmjenama zakona koji će umanjiti ponder Kantonu Sarajevo i smanjiti dotaciju novca ovom kantonu iz indirektnih poreza.

Predlagači su kazali da je Sarajevo neopravdano bilo u povlaštenom položaju u odnosu na druge kantone. Smatraju da će na ovaj način biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti upadljivo lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.

Ove izmjene mora potvrditi Dom naroda.

S obzirom na javne rasprave kako su izmjene zakona suštinski usmjerena protiv vlasti u Kantonu Sarajevu koju čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka, treba napomenuti da neki od predlagača izmjena zakona dolaze i iz tih stranaka. 

VEZANI TEKST - Oko 90 miliona manje za KS: Usvojene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

Predlagači su zastupnici Salko Zildžić (SDA), Zlatko Ercegović (Socijaldemokrate BiH), Ismet Osmanović (SDA), Meliha Bijedić (nazavisna zastupnica), Samira Begić (SDA), Nedžad Šećić (nezavisni zastupnik), Rahim Gadžić (SDA), Adin Huremović (SBB), Husein Rošić (SDA), Hamdija Abdić (SDA), Edita Mazić (SDA), Mujo Hasić (SDP), Enver Jukanović (SDA) i Mirsad Čamdžić (Naša stranka).