open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Koalicija na nivou BiH: Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum o formiranju vlasti
Delegacije "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a BiH potpisale su večeras u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sporazum "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022-2026. godina".
15.12.2022. u 17:14
get url
text

Sporazum su potpisali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. 

Dodik je kazao da su dobro izabrali dan kada Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status. 

- Imamo mi razlike oko NATO-a, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme. BiH ima svoj plan reformi vezano za odrbanu i saradnju sa NATO-om, i to će nastaviti da funkcioniše. Pregovarači su bili uporni da ostavre svoje pozicije i interese, ali isto tako i fleksibilni. Na neuobičajeno brz način za BiH došlo se do dogovora. Mislim da je po prvi put urađeno da smo svi zajedno rekli idemo da vidimo šta da učinimo. HDZ ima svoje pozicije oko NATO-a smatraju da treba, "Osmorka" smatra da treba, mi smatramo da ne treba - rekao je Dodik. 

{$galerijaFotografija}

Čović je rekao da niko nije vjerovao kad su bili izbori da će se imati Vijeće ministara. 

- Dogovori su napravljeni u fleksibilnom odnosu. Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kao za Federaciju BiH. Razgovore nastavljamo o resorima. Obećali smo prijateljima iz EU da ćemo za kandidacijski status napraviti iskorak i napravili smo ga. Nakon dugo vremena napravili smo partnerstvo i stavili ga na papir - kazao je predsjednik HDZ-a. 

Nikšić je istakao da se mogu potencirati razlike koje postoje među njima, ali su odlučili da se ne fokusiraju na to. 

- Naše opredjeljenje je da sarađujemo, da oko čega se možemo dogovoditi radimo. Sporazum sadrži sve ono o čemu smo danima pričali. Predsjednik Dodik je objasnio da oko atlantskih integracija imamo različito mišljenje. Opredijelili smo se da radimo na saradnji, na pružanju ruke, na dogovoranju, umjesto potenciranju razlika i svađa - poručio je Nikšić. 

Dodik je kazao da je razlika u pregovorima. 

- Sa SDA nije bilo programskih načela, a ovaj put imamo. Probleme smo u prošlosti imali jer je SDA blokirala godinu dana Vijeće ministara, a onda dvije godine blokirali. Želim da se zahvalim ljudima okupljenim oko "Osmorke" da su imali širine za dogovor. Prvi put imamo sjajne stvari, imamo dogovor o tome da se ne blokiraju investicije, da se moraju poštovati procedure, da je Ustav glavni dokument. Sve je daleko kvalitetnije, može da potvrdi i Dragan. Prošli put smo imali šta kome pripada, a sada smo potpisali programska načela. Ne branim ni svoju niti bilo čiju poziciju, ali smo zadovoljni činjenicom da učestvujemo u ovom procesu - potcrtao je Dodik. 

Nikšić je pojasnio da u sporazumu stoji na koji će to način biti odblokirane investicije, te da niko nije postavio nikakav uvjet za dogovor "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a. 

Čović je rekao da će se u roku od šest mjeseci od potpisivanja sporazuma provesti izborna i ustavna reforma poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava i odluku Ustavnog suda BiH. 

Potpisivanje koalicije HDZ, SNSD, Osmorka, 15.12.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.