open-navfaktor-logo
search
Prof. dr. Mahira Jahić
Koje je vrijeme idealno za trudnoću
Postoji li vrijeme idealno za majčinstvo ili je to individualno i ovisi od osobe do osobe te životnih okolnosti? Stručnjaci iz oblasti ginekologije ističu da je najpogodnije vrijeme da žena rodi prvo dijete između 20. i 25. godine starosti. Muškarac može biti i stariji, ali ne i prestar.
20.08.2018. u 04:55
get url
text

Zašto baš ove godine? Ispod 20. godine života rađale su mnoge žene, ali se smatra da žena u tom dobu još uvijek nije potpuno zrela da bi bila čvrsta i psihički stabilna osoba kao majka, kao roditelj koji je spreman da preuzme na sebe sav teret roditeljstva, pojašnjava prof. dr. Mahira Jahić, specijalista ginekologije i akušerstva.

U želji da prvo osiguraju socijalnu i ekonomsku sigurnost i samostalnost, savremene žene najčešće prvo završe fakultet, zatim biraju supružnika, a potom čekaju da se zaposle. To je najčešći razlog što se danas mnogi supružnici za djecu odlučuju tek od 28. do 30. godine života. Sigurno je da su tada oboje zreli za reprodukciju, piše Coolstyle.

- Granica plodnosti žene postoji, i kreće se od 33. do 35. godine života. Poslije ovih godina, plodnost naglo opada, pa žena nakon 35-te teže ostaje u drugom stanju. Šta to praktično znači? To znači da kompletnu reprodukciju treba obaviti do tog životnog razdoblja – kaže Jahić.

I na kraju, ako dvoje mladih imaju redovne seksualne odnose i žive zajedno, i pri tome žele trudnoću, a do nje ne dolazi nakon 12 mjeseci, potrebno je da se jave ljekaru radi pregleda i ispitivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.