open-navfaktor-logo
search
Politikanstvo
Kojović relativizirao odgovornost HDZ-a za blokadu, odgovorio mu osnivač Naše stranke
Zvaničnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, nisu stavili svoje potpise na Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), zbog čega bi naša zemlja mogla biti uskraćena za 330 miliona eura.
10.04.2020. u 19:01
get url
text

Taj postupak zvaničnika HDZ-a BiH je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović odlučio fakturisati i onima koji su stavili svoj potpis na dokument koji će, kako je sam kazao, osigurati svjež novac koji će biti ubrizgan u ekonomski sistem.

VEZANI TEKST - Pet potpisa, dva nedostaju: Dokument koji dokazuje da HDZ blokira 330 miliona eura za BiH

- Mogućnost da zbog već tradicionalne nesposobnosti dogovora etničkih poglavica izgubimo iznos od 330 miliona eura, koji nam nudi MMF, je poražavajuća, ali, nažalost, ne i iznenađujuća. Cijena koju ćemo platiti u broju radnih mjesta i subvencija privrede je nesaglediva. To je još jedan od nebrojenih dokaza da ovaj nefunkcionalni, nakaradni, politički sistem i etničke partije kojima on jedino odgovara ne mogu ovu zemlju voditi naprijed ni u normalnim, a kamoli u ovim teškim vremenima – kazao je Kojović.

Prebacivanje odgovornosti "etničkim poglavicama", a ne stranci koja je zaista odgovorna za opstrukciju, je u javnosti ocijenjeno kao politikanstvo, pa čak i podilaženje HDZ-u na način da se relativizira odgovornost te stranke.

Među prvima je reagirao reditelj Dino Mustafić, jedan od osnivača Naše stranke.

- Politički je nekorektno od opozicije iz FBiH blokadu podrške MMF-a adresirati kao podjednaku odgovornost svih strana, kada se ovdje radi o klasičnom kriminogeno-etničkom reketiranju HDZ-a. U to smo se uvjerili i u procesu nabavljanja testova i medicinske opreme – napisao je Mustafić na svom Twitter profilu.

Reagirao je i Kojovićev kolega iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

- Tipična relativizacija u ovom konkretnom slučaju. Slobodno kažite, nemojte se ustručavati, da Pismo namjere MMF-u nisu potpisali predstavnici (ministri) HDZ-a u državnom i federalnom ministarstvu finansija – napisao je Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.