San

Koliko djeci treba sna ovisno o životnoj dobi i kako ih priviknuti na rutinu

Objavljeno: 14.08.2018. u 04:58

Kako se ljetni praznici bliže kraju, djecu je potrebno ponovno privikavati na rutinu spavanja. Naime, mnogi su tokom ljetnih mjeseci bili duže budni jer su dani duže trajali, a za neke nema ni obveza poput dječjeg vrtića ili škole

Stručnjaci savjetuju da povratak rutini bude postepen. Kažu kako djecu treba postepeno stavljati u krevet ranije. Svaki dan deset do 15 minuta u odnosu na ritam koji sada imaju i u dvije sedmice trebali bi ponovno uobičajeno funkcionirati.

Prema istraživanju koje je proveo National Sleep Foundation, djeca koja idu u školu trebaju devet do 11 sati noćnog sna. The America Academy of Sleep Medicine kaže da djeci u dobi između šest i 12 godina treba devet do 12 sati sna. Djeca od treće do pete godine trebala bi spavati 10 do 13 sati, što uključuje i popodnevni odmor.

- Među manjom djecom koja imaju između tri i pet godina, nedostatak sna se povezuje sa slabijim pamćenjem i poteškoćama u razvoju govora te lošijom kvalitetom života - kaže Wendy Hall sa Univerziteta Columbia.

- Kod djece stare između pet i 12 godina koja spavaju manje od devet sati dnevno značajno je povećana vjerovatnoća za pretilost - dodaje Hall.

Stručnjaci dodaju i kako bi djeca kojoj nastava počinje u 8 sati, u krevetu trebala biti između 20 i 21 sat.

- Rutina spavanja je važna u svakoj dobi djeteta. Čitanje priča, pjevanje ili pranje zubi bi ih trebalo uspavati, odnosno upozoriti tijelo da je vrijeme za odmor. Pomaže i ako iz sobe uklonite elektroničke uređaje -  savjetuje Hall roditeljima čija djeca ne žele u krevet na vrijeme.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije