open-navfaktor-logo
search
San
Koliko djeci treba sna ovisno o životnoj dobi i kako ih priviknuti na rutinu
Kako se ljetni praznici bliže kraju, djecu je potrebno ponovno privikavati na rutinu spavanja. Naime, mnogi su tokom ljetnih mjeseci bili duže budni jer su dani duže trajali, a za neke nema ni obveza poput dječjeg vrtića ili škole
14.08.2018. u 04:58
get url
text
get url
text

Stručnjaci savjetuju da povratak rutini bude postepen. Kažu kako djecu treba postepeno stavljati u krevet ranije. Svaki dan deset do 15 minuta u odnosu na ritam koji sada imaju i u dvije sedmice trebali bi ponovno uobičajeno funkcionirati.

Prema istraživanju koje je proveo National Sleep Foundation, djeca koja idu u školu trebaju devet do 11 sati noćnog sna. The America Academy of Sleep Medicine kaže da djeci u dobi između šest i 12 godina treba devet do 12 sati sna. Djeca od treće do pete godine trebala bi spavati 10 do 13 sati, što uključuje i popodnevni odmor.

- Među manjom djecom koja imaju između tri i pet godina, nedostatak sna se povezuje sa slabijim pamćenjem i poteškoćama u razvoju govora te lošijom kvalitetom života - kaže Wendy Hall sa Univerziteta Columbia.

- Kod djece stare između pet i 12 godina koja spavaju manje od devet sati dnevno značajno je povećana vjerovatnoća za pretilost - dodaje Hall.

Stručnjaci dodaju i kako bi djeca kojoj nastava počinje u 8 sati, u krevetu trebala biti između 20 i 21 sat.

- Rutina spavanja je važna u svakoj dobi djeteta. Čitanje priča, pjevanje ili pranje zubi bi ih trebalo uspavati, odnosno upozoriti tijelo da je vrijeme za odmor. Pomaže i ako iz sobe uklonite elektroničke uređaje -  savjetuje Hall roditeljima čija djeca ne žele u krevet na vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.