open-navfaktor-logo
search
Izvori bakterija
Koristite platnene cekere, nemojte ih podizati na kuhinjske površine
Koliko su ove vrećice opasne, pokazalo je istraživanje koje je analiziralo cekere kupaca iz Kalifornije i Arizone. Utvrđeno je da svaki deseti ima opasnu bakteriju - Escherichiju coli
21.10.2019. u 09:32
get url
text

Platneni cekeri za višekratnu upotrebu ne bi se trebali nalaziti na vašem kuhinjskom stolu, pokazali su rezultati novog istraživanja kojim je potvrđeno kako su ovakve vrećice pune bakterija.

Dr. Sorana Segal-Maurer tvrdi da većina ljudi ne pere ovakve cekere niti kategorizira namirnice kada ih ostavlja u njih.

Tako bi, primjera radi, u jednom trebalo biti povrće, u drugom meso, a u trećem suhe namirnice.

Istraživanje provedeno na Cleveland klinici dokazalo je da jedan ceker koji sadrži sve navedene namirnice može uzrokovati kontaminaciju različitih tipova bakterija, a osim toga, budući da ga nosite sa sobom svugdje, vjerovatno je da već dosta bakterija ima i sam ceker.

Iz tog razloga, predlaže se izbjegavanje stavljanje takvog cekera na sto.

Koliko su ove vrećice opasne, pokazalo je istraživanje koje je analiziralo cekere kupaca iz Kalifornije i Arizone. Utvrđeno je da svaki deseti ima opasnu bakteriju - Escherichiju coli.

- Kod osoba koje su koristile ceker koji nije opran nakon upotrebe već su ga ostavili u automobil, količina bakterija povećala se za deset puta - tvrdi dr. Segal-Maurer.

Dobra vijest je da su osobe koje su oprale ceker, za 99 posto smanjile mogućnost pojave bakterije.

Kako biste svaku višekratnu vrećicu održali čistom i bez bakterija stručnjaci predlažu nekoliko savjeta:

- Prvi korak je svakodnevno pranje i sušenje vrećice, a potom ih ostavljajte na hladno mjesto.

- Prije stavljanja mesa u ceker, namirnicu prvo ostavite u plastičnu kesu.

- Vrećice za višekratnu upotrebu kategorizirajte na one koje koristite u kupovini namirnica i na one koje upotrebljavate za druge potrebe. Ukoliko u vrećicu koja je predviđena za namirnice stavite nešto drugo, operite je prije i poslije upotrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.