open-navfaktor-logo
search
Na čekanju do proljeća
Koševo dobilo novi travnjak, postoji još jedna prepreka za igranje utakmica
Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase dobio je novi travnjak.
22.12.2022. u 12:39
get url
text

Radovi na terenu stadiona Koševo počeli su u avgustu ove godine.

VEZANI TEKST - Obmana iz FSBiH: Džemidžiću, prošla su tri mjeseca, gdje je hibrid na Koševu?

Iako je prvobitno zamišljeno da oni traju tek 30 dana, kako je izvođač obećao, zbog čega je i dobio posao od FSBiH, N1 navodi kako su radovi trajali mnogo duže od očekivanog.

Treba napomenuti da posao sa travnjakom još nije u potpunosti završen. Prema izjavama uposlenih koji su rade na projektu, hibrid još uvijek nije prošiven, što je nešto što će biti završeno tek na proljeće.

Kako piše N1 bez toga utakmice na stadion Asim Ferhatović Hase neće moći biti odigrane.

Radove na Koševu obišli su Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, Adnan Džemidžić, generalni sekretar FSBiH i Nihad Hodžić, Izvršni direktor Sektora za administraciju FSBiH. Realizacija ovog projekta počela je na osnovu ugovora kojeg su početkom augusta ove godine potpisali Mandić, Džemidžić i direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović.

Potpisanim dokumentom se Općina Centar obavezala da će od ukupne vrijednosti rekonstrukcije glavnog terena stadiona Asim Ferhatović Hase, od 2.487.405 KM, osigurati 549.197 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 1.938.207 KM je osigurao FSBiH, dok FK Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

Načelnik Mandić kazao je da će Općina Centar do kraja godine uplatiti drugu tranšu u iznosu od 150.000 KM za realizaciju ovog projekta.

- U budžetu za sljedeću godinu, pored 250.000 maraka koliko će ukupno biti izdvojeno u ovoj godini, planirali smo i preostalih 350.000 maraka koliko nas obavezuje potpisani ugovor. Općina će osigurati i dodatna sredstva za nepredviđene radove - kazao je Mandić.

Prilikom obilaska terena Nedim Ćehajić, predstavnik firme IN d.o.o koja je zadužena za nadzor upoznao je prisutne sa dinamikom izvođenja radova.

- Teren je u cjelosti prekriven travom. Ispod travnatog terena postavljen je drenažni filter sloj koji može apsorbovati velike količine vode, kao i sistem grijanja. Potrebno je sačekati povoljnije vremenske uvjete da trava pusti korjen kako bi se pristupilo postavljanju hibrida i šivanju - pojasnio je Ćehajić.

{$galerijaFotografija}

Iz FSBiH su poručili da će radovi biti okončani na proljeće kada možemo očekivati odigravanje utakmica na stadionu Koševo.

Iz Općine Centar su naveli kako su "nepredviđeni radovi prolongirali tehničku izvedbu zbog čega je došlo do kašnjenja".

Predsjednik FSBiH Vico Zeljković još u aprilu prošle godine najavio je kako će do kraja 2021. godine biti gotovi tereni u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli... Na kraju cijele priče, hibridni teren je dobio samo banjalučki Borac (zar je neko drugačije očekivao), ali godinu kasnije.

Radovi u Mostaru, na stadionu Rođeni su "na popravnom" (zaustavljeno šivanje hibrida jer je teren neravan), a ni Koševo ni Tušanj još nisu dobili hibrid.

Stadion Koševo dobio novi travnjak - 22.12. 2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.