Današnji potpis rezultat je šestomjesečne trakavice ispunjene protestima na ulicama i generalnim štrajkom započetim 10. decembra prošle godine, a koji je kasnije zabranjen odlukom Kantonalnog suda u Mostaru.

Vlada i sindikati na kraju su pronašli kompromisno rješenje, koje će Vladu u budućnosti koštati dodatnih 18 miliona maraka, koliko bi se na godišnjem nivou dodatno trebalo izdvajati za medicinske radnike.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici ne odustaju od kolektivnog ugovora, počinju pregovori s Vladom HNK

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić rekao je da će nakon današnjeg potpisa, sutra u svim zdravstvenim ustanovama HNK-a obustaviti generalni štrajk.

- Zadovoljni smo i sretni. Hvala, prije svega, pacijentima koji su nas trpili, hvala članovima naših porodica, hvala privatnicima koji su nam pomagali tokom štrajka, hvala medijima koji su bili uz nas - rekao je po izlasku iz zgrade Vlade HNK-a Anić.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, posebno je ponosan na solidarnost kolega u sindikatima.

- Ovo je bila neustrašiva, plemenita i hrabra borba 2.600 radnika, dosad neviđena na ovim prostorima. Bila je to borba 2.600 radnika s armiranim zidom ispred Vlade HNK-a. Ipak smo uspjeli postići da vlast uglavnom prihvati naše zahtjeve. Žao mi je što smo potrošili pet mjeseci, ali drugačije valjda nije moglo. Na kraju, svi smo sretni i zadovoljni i to je jedino važno - rekao je Vuković.

Plaće zdravstvenih radnika po novom koeficijentu će se obračunavati već od 1. juna.

Kolektivni ugovor potpisan je na dvije godine, a do povećanja će doći dva puta - prvi put već od 1. juna ove godine te do drugog od 1. juna naredne godine. Povećanje koeficijenta za čistačice u prvoj godini će iznositi 0,15, za medicinske sestre - 0,30, a za ostale radnike za oko 0,20 posto.