open-navfaktor-logo
search
Federalna zastupnica
Kratina: Nema političkog dogovora jer cijelu priču očigledno vodi Dragan Čović
 Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kazala je kako je "debakl ovo što se dešava građanima zbog neimenovanja Vlade FBiH, a ne to što se na poziv potpredsjednika FBiH Refiku Lendi niko nije odazvao".
17.04.2023. u 18:14
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Mi bismo danas ponudili rješenje za formiranje Vlade FBiH, ali oni se nisu udostojili da dođu

Na poziv potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende (SDA) upućenom predsjednicima SDA, SDP-a i HDZ-a, kao i ostatku rukovodstva Federacije BiH, o kojem se trebalo razgovarati o prijedlozima SDA da se formira vlast na federalnom nivou - odazvao se samo njegov stranački predsjednik Bakir Izetbegović.

- Ovo je bilo za očekivati - kazala je Kratina.

Ističe da DF neće podržati ako visoki predstavnik u BiH, zbog nemogućnosti političkog dogovora, nametne ad hoc rješenja kako bi formirala vlast u FBiH.

- Kada je u pitanju DF, nikakva privremena rješenja nisu prihvatljiva. Da li su ovo politički igrokazi, ali je ovdje savršeno jasno gdje se ide. DF je ponudio inicijativu za izmjenu Ustava FBiH koji bi riješio ovaj problem, ali nismo imali podršku - dodaje.

Kratina kaže da ova situaciji jedino odgovara HDZ-u te podsjetila da Dragan Čović i dalje situaciju drži pod kontrolom.

- Vidjeli ste cirkus onaj sa Igorom Stojanovićem (potpredsjednik FBiH) koji nije htio potpisati imenovanje Vlade zbog kadrovskih rješenja. Isti dan Čović se šeretski smiješi i kaže potpisat će to on za dva i to se desi - kaže.

Na pitanje da "Osmorka" i dalje ima većinu u Zastupničkom domu FBiH, Kratina odgovara:

VEZANI TEKST - Slučaj Igora Stojanovića: Čin vrijedan poštovanja ili još jedna bura u partijskoj žabokrečini

- Činjenica je da imamo takvu stvar sa većinom, ali ste čuli NES i SBiH da i oni neće prihvatiti ako Schmidt donese jednokratno rješenje. S obzirom na stavove iznesene u javnosti, ne znam na šta se onda računa. Odgovornost za ovu situaciju snose SDA, HDZ i SDP koji su već u izvršnoj vlasti i trebaju da se dogovore. Nema političkog dogovora jer cijelu priču očigledno vodi Dragan Čović.

Mišljenja je da je sve oko koalicije koja je na vlasti "populizam" i to je daleko od suštinski dobre slike za BiH. Podsjetila je i da predsjednik RS-a Milorad Dodik postao još radikalniji kada je u pitanju državna imovina, a da "Trojka" ima "ignorantski stav prema tome".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.