open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Krivokapić predstavio spisak članova vlade, Abazović predložen za ministra odbrane
U Crnoj Gori mandatar Zdravko Krivokapić predstavio je partijama koje čine parlamentarnu većinu spisak sa imenima kandidata za ministre u budućoj vladi.
05.11.2020. u 20:36
get url
text

Mandatar je čelnicima partija putem videolinka kazao da će nova Vlada biti sastavljena od eksperata koji nisu vezani za političke stranke kao i da će imati 12 ministarstava.

Mandatar je za ministra unutrašnjih poslova predložio Nikolu Terzića, za ministarku zdravlja Jelenu Borovinić-Bojović, dok bi ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebala da vodi Vesna Bratić.

Kandidat za ministra vanjskih poslova je Đorđe Radulović, za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija predložena je Tamara Srzentić, dok bi ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma trebao da vodi Ratko Mitrović. Za ministra ekonomskog razvoja predložen je Jakov Milatović a na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

Bivši opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima Mladen Bojanić predložen je za ministra kapitalnih investicija, dok će član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić biti ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava.

Jedini političar u Vladi je predsjednik Građanskog pokrata URA Dritan Abazović, koji će voditi ministarstvo odbrane, dok će resor finansija i socijalnog staranja voditi Milojko Spajić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je nakon predstavljanja prijedloga mandatara da se radi o prevari birača koji su na izborima glasali za političke stranke. On je kazao da će se o prijedlogu mandatara izjasniti na stranačkim organima.

- Mandatar je ponudio spisak i poznajem samo jednog čovjeka na tom spisku. Ispostavlja se da su fotelje željeli drugi. Proći će i ovo brzo, imaćemo slobodne izbore - kazao je Mandić.

Abazović je rekao da podržava prijedlog mandatara i istakao da se njime daje šansa ljudima koji će svojom ekspertizom dati doprinos razvoju Crne Gore. On je istakao da će povući svoju kandidaturu za ministra odbrane ukoliko to bude prepreka za podršku Vladi.

- Ako mandatar misli da mogu pomoći, spreman sam da se žrtvujem, ali biću zadovoljan i mjestom u parlamentu. Neću biti prepreka ako neko bude sporio moj izbor -kazao je Abazović.

Kako je najavljeno, o prijedlogu mandatara izjasniće se stranački organi partija koje čine vladajuću većinu u Crnoj Gori. Nakon toga biće dogovoreno kada će se o sastavu Vlade izjasniti Skupština Crne Gore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.