open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni sastanak: Englezi razmišljaju o igranju utakmica pred praznim tribinama
Vodstvo Engleskog fudbalskog saveza (FA) i Premier lige održali su krizni sastanak s predstavnicima vlasti na kojem se raspravljalo o koronavirusu.
03.03.2020. u 15:17
get url
text

Ukoliko se zaraza proširi Otokom razmatra se uvođenje zabrane za velika okupljanja, zabranio bi se i dolazak navijačima na stadione, a utakmice bi se igrale bez gledatelja.

Obje organizacije vodit će se vladinim savjetima za javno zdravstvo prije nego što naprave bilo kakve izmjene popisa, međutim raspravljalo se što učiniti ukoliko se zabrane okupljanja.

FA i Premier liga svjesni su kako bi klubovi takvom odlukom imali milionske gubitke, no problem je i s nedostatkom termina u slučaju da se utakmice odgode. Zbog toga je istaknuta potreba solidarne isplate klubovima u slučaju da se utakmice igraju iza zatvorenih vrata.

Zanimljivo, Švicarci su u ponedjeljak prekinuli prvenstvo do 23. marta zbog straha od širenja zaraze koronavirusom, nakon što su klubovi odbili mogućnost igranja utakmica bez gledatelja iz ekonomskih razloga.

Englezima predstavlja problem i dogovorena prijateljska utakmica između Gordog Albiona i reprezentacije Italije koja bi se trebala igrati na Wembleyju 27. marta.

O koronavirusu raspravljalo se i na Izvršnom odboru Evropske fudbalske federacije (UEFA) u ponedjeljak u Amsterdamu.

Raspravljalo se i o mogućnosti otkazivanja utakmica dodatnih kvalifikacija za ovogodišnji EURO koje su zakazane za kraj marta, te je zaključeno kako ta odluka nije u nadležnosti UEFA-e već vlada i zdravstvenih organizacija u svakoj od država.

- U kontaktu smo s vlastima, u rukama smo lokalnih vlasti i bavit ćemo se onim što nam kažu. Reagovat ćemo na ono što kažu Svjetska zdravstvena organizacija - poručili su iz UEFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.