open-navfaktor-logo
search
Mrlja na sezonu
KSBiH objasnio: Ko je i zbog čega "minut do 12" tražio da se ne igra Final four?
Zbog velikog interesa ljubitelja košarke u Bosni i Hercegovini, ali i kompletne javnosti, o temi zaključenja sezone Prvenstva BiH za muškarce, Košarkaški savez BiH objavljuje saopćenje kako bi predočio argumente i pojasnio odluke koje su rezultirale aktuelnom završnicom pomenutog takmičenja.
08.06.2021. u 17:50
get url
text

Saopćenje iz krovne kuće bh. košarke prenosimo u cijelosti:

- Dana 18. aprila 2021. godine održan je sastanak klubova-učesnika druge faze Prvenstva na kojoj je, glasovima većine, podržan format odigravanja Lige 6, ali i Final four na kojem bi četiri prvoplasirane ekipe igrale za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

VEZANI TEKST - Čolan za Faktor o sramotnoj završnici sezone: Ova mrlja ide na dušu klubovima, UO će donijeti sankcije

Sljedećeg dana, 19. aprila 2021.godine, klubovi su poslali prijedloge Upravnom odboru KSBiH o načinu zaključenja sezone. Većina se složila s odigravanjem Lige 6 (dvokružno) bez odigravanja F4, dok je HKK Široki predložio i odigravanje Final foura.

Članovima Upravnog odbora dostavljeni su dopisi klubova od generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana putem e-maila 20. aprila na izjašnjenje, kako bi isti eventualno mogli dati saglasnost i potvrditi odluku o načinu odigravanja završnice Lige 6, te usaglasili stavove i po pitanju odigravanja Final foura za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

Uvažavajući sve naredbe, svih nivoa vlasti i kriznih štabova zdravstvenih institucija u BiH, a vezano za epidemiološku situaciju, radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno COVID-19, Upravni odbor KSBiH donio je Odluku o izglasavanju/izjašnjavanju putem telefonskih sjednica i Viber komunikacije.

Dana 20. aprila 2021. godine članovi UO KSBIH dostavili su sljedeća izjašnjenja/saglasnosti:

Član UO Feđa Jovanović napisao je, citiramo: "Sviđa mi se prijedlog HKK Široki budući da se poklapa sa već ranije donesenom odlukom UO o završnici. Rekli smo da ide F4 ili play-off u zavisnosti od korona situacije. Tako da je moj prijedlog da se igra F4, domaćin je prvoplasirana ekipa, a KK Igokea snosi troškove. Molim za Vaš komentar.

Član UO Siniša Kovačević, inače uposlenik KK Igokea, napisao je sljedeće, citiramo: Saglasan sam sa prijedlogom HKK Široki da se poslije odigrane Lige 6 odigra F4, četiri prvoplasirane ekipe, prvi dan 1-4 i 2-3 iz Lige 6, te drugi dan finale i za treće mjesto i da to bude konačan poredak, organizator da bude prvoplasirana ekipa iz Lige 6, a troškove snosi KK Igokea po ranijem dogovoru.

Član UO Boris Spasojević, jedan od rukovodilaca KK Igokea napisao je, citiramo: Slažem se sa prijedlogom Feđe i Siniše. Mislim da je to korektan i fer sportski prijedlog.

Dana 26. aprila 2021. godine generalni sekretar KSBIH Amer Čolan od ostalih članova UO je zatražio izjašnjenje i saglasnost u vezi prijedloga i odluke o odigravanju Lige 6 i Final foura prema već ranije utvrđenim stavovima.

Ostali  članovi Upravnog odbora izjasnili su se 26. aprila 2021. godine:

Član UO Vinko Batinić napisao je citiramo - suglasan;
Član UO Nikica Petrović napisao je citiramo - suglasan;
Član UO Aid Berbić napisao je citiramo - saglasan;
Član UO Dalibor Miloš usmeno se izjasnio da je "suglasan";
Član UO Mirza Teletović usmeno se izjasnio da je "saglasan";
Član UO Dana Muminović nije se izjasnila na navedeni prijedlog.

{$galerijaFotografija}

Prema gore navedenim izjašnjenjima usvojena je odluka UO KSBiH o načinu odigravanja završnice Prvenstva Bosne i Hercegovine kroz Ligu 6 i Final four.

Zatim, dana 26. aprila 2021. godine komesar Prvenstva je dostavio odluku UO KSBiH kroz saopćenje klubovima učesnicima Lige 6, a na znanje i postupanje po osnovu dostavljenih informacija i odluke UO KSBiH od strane generalnog sekretara KSBiH Čolan Amera.

Do početka juna više niko se nije obraćao KSBiH na temu završnice Prvenstva BiH, niti je ta tema bila predmet sjednica i diskusija UO KSBiH. Posljednja i konačna odluka Upravnog odbora KSBiH, dakle, uključivala je odigravanje Final foura.

Međutim, u sedmici u kojoj se trebao održati Final four, dakle praktično "minut do 12", pet klubova je poslalo dopise KSBiH u kojima ultimativno navode da ne žele igrati F4 i da se Prvenstvo okonča nakon odigravanja zadnjeg kola Lige 6. Među tim klubovima je bila i KK Igokea, čija su dva uposlenika kao članovi UO, podsjetimo, glasali 20. aprila za upravo suprotno – da se odigra Final four.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan zatim je poslao upit članovima Upravnog odbora o mogućnosti organiziranja sjednice UO KSBiH na kojoj bi se raspravljalo o najnovijim zahtjevima pet kluba-učesnika Lige 6, ali većina članova UO nije smatrala da je to neophodno. Dakle, na snazi je, samim tim, ostala odluka Upravnog odbora KSBiH o održavanju Final foura.

Generalni sekretar KSBIH Amer Čolan kontaktirao je zatim Vuka Radivojevića iz KK Igokea sa upitima da li će organizovati F4 prema odluci i učestvovati u završnici, na šta je isti odgovorio negativno i potvrdio da u KK Igokea ne žele organizovati niti učestvovati u odigravanju F4.

Uloga domaćina je tako pripala HKK Široki, s obzirom na to da je KK Igokea odustala od organizacije Final foura.

Na samom turniru u Širokom Brijegu pojavila se jedino domaća ekipa. Ostali klubovi koji su trebali igrati na Final fouru - KK Igokea, OKK Borac i OKK Spars - nisu se pojavili, te se tako praktično oglušili na odluku Upravnog odbora KSBiH. Pritom su očito smatrali da je dovoljno što su poslali ultimatum o neučestvovanju i nedolasku na Final four kako bi njihove želje bile ispunjene, umjesto što bi trebale biti provedene odluke UO.

U skladu sa propisima, ali i odlukom Upravnog odbora KSBiH o održavanju Final foura, HKK Široki je zatim proglašen novim prvakom Prvenstva BiH.

Što se tiče klubova koji su odbili učestvovati na Final fouru, prema njima će organi KSBiH postupiti u skladu s pravilima. Koja su ista za sve klubove.

U prilogu objavljujemo Viber prepisku i saopštenje komesara, kao i odluku o odigravanju Lige 6 i Final fouru, a s kojom su svi članovi Upravnog odbora bili saglasni i koju je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan bio dužan provesti u skladu s funkcijom koju obnaša - objavio je KSBiH

 

Košarkaški savez BiH - 08.06.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.