open-navfaktor-logo
search
Denis Bećirović
Lagumdžijin klon i skriboman "simbol i sinonim promjene u BiH": 24 godine na budžetu, zaradio blizu 1,8 miliona KM
Unutar stranaka koje podržavaju Bećirovića bit će svega, bit će frcanja na sve strane, ali sam potpuno ubijeđen da je Bećirović najbolji kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. On je zaista simbol i sinonim promjene u BiH. S njim dolazi mnogo više optimizma i nećemo se s njim kockati. I on će, ako Bog da, biti pobjednik izbora.
06.07.2022. u 20:47
get url
text

VEZANI TEKST - Za Bećirovića je povećanje plaća zvaničnicima novonastala situacija, a odluka o osnovici donesena prije tri mjeseca

Ovo je odgovor predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića na pitanje novinara N1 "plaši li se da bi nakon izbora mogle isplivati različitosti između stranaka koje su se okupile oko Denisa Bećirovića?"

Čak i za one koji tek usput prate politička zbivanja u našoj zemlji ili sjednice zakonodavnih organa u kojima Bećirović sjedi od 1998. godine, gotovo nadrealno zvuči opis ovog SDP-ovca da je on "simbol i sinonim promjene u BiH".

Šta je to što građanima nudi Bećirović koji 24 godine, ili više od pola svog života, sjedi u zastupničkim klupama. Prepoznatljiv je jedino po jeftinoj demagogiji, po otvorenim pismima brojnim domaćim, regionalnim, evropskim i svjetskim zvaničnicima, kao i ambasadorima na koja nikada nije dobio odgovore, te po tome što je glasao za Zakon o prebivalištu BiH čime je nanesen udarac i nenadoknadiva šteta povratnicima u RS-u.

Ovo su ključne reference Denisa Bećirovića kojima je priskrbio status kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Proročanski je svojevremeno na Kongresu SDP-a upozorio Nijaz Duraković da će tadašnji predsjednik Zlatko Lagumdžija odvesti ovu stranku u propast. U to je vrijeme Bećirović u svemu je kopirao šefa, od boje odijela, kravate, hoda... Pratio ga slijepo na svakom koraku. 

VEZANI TEKST - I 2018. imao uvjete: Bećirović tvrdio da ne želi biti kandidat, šta se odjednom promijenilo

Bio je naglasniji branitelj lika i djela Zlatka Lagumdžije. U to je vrijeme pisao u rubrici Pisma čitalaca u magazinu Dani. Za hvalospjeve o stranačkom šefu i ulizivanje nagrađivan je zastupničkim mandatima koji su mu donosili ogromna mjesečna primanja.

Bećirović je u SDP ušao kao 18-godišnjak. Od 1993. godine do danas obavljao je i neke od funkcija unutar stranke. U organima vlasti je od 1998. godine. Tada je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda.

Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za zastupnika u Skupštini TK, a četiri godine kasnije ulazi u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine. Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu.

Na Općim izborima 2018. godine kandidovao se za člana Predsjedništva BiH, ali je izgubio od Šefika Džaferovića. U februaru 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je i istrgovao unaprijed od SDP-a i Nermina Nikšića ukoliko ne prođe u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Šta je to što uopće može Denisa Bećirovića da zaista definira kao, što to kaže Konaković, "simbol i sinonim promjene u BiH"?

I ovih 11 stranaka koje su se okupile da ga podrže odlično znaju da se radi o bezličnom političaru, čije su izjave i političke poruke isprazne. Nikada za 24 godine koliko se šeta iz parlamenta u parlament gdje je, prema podacima koje je objavio CIN, zaradio blizu 1,8 miliona KM, nije napravio niti milimetra pomaka od klasične demagogije.

Kada se pažljivo pogledaju sjednice parlamenata na kojima je govorio, jasno je da Bećirović nikada nije nastupio fajterski, a njegovi zastupnički govori pa čak i kad se javi za replike, zvuče kao profesorsko predavanje ili možda još bolji opis, napamet naučene definicije.

Podsjetimo i da je Denis Bećirović potvrdio 10. septembra 2021. godine da ne želi biti kandidat Socijaldemokratske partije BiH za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim Općim izborima. On je to rekao kolegama u partiji već dva puta.

- Da ne želim biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda obavijestio sam kolege još u julu, kao i jučer na sjednici Predsjedništva SDP-a te zatražio da to uđe i u zapisnik - kazao je Bećirović, potpredsjednik te partije i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.