open-navfaktor-logo
search
Razgovarao s Kurtijem
Lajčak: Može doći do normalizacije ili sukoba između Kosova i Srbije
Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo - Srbija Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i potpredsjednikom Vlade Besnikom Bislimijem rekao da je razgovarano o procesu normalizacije i narednim koracima nakon sastanka u Briselu.
11.05.2023. u 10:35
get url
text

- Došao sam da razgovaram sa premijerom Kurtijem i zamjenikom premijera Bislimijem o putu ka normalizaciji nakon sastanka 2. maja. Važno je da smo jasno razumjeli redoslijed koraka i da smo imali važnu diskusiju u svim aspektima. Isti razgovor ću imati sutra u Beogradu - rekao je Lajčak.

On je najavio da će u ponedjeljak u Briselu imati sastanak sa glavnim pregovaračima Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem.

- Znači, ovo je veoma važno za nas da imamo jasnoću kako da imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumijevanje koraka jedan, korak dva i korak tri, tako da je to bio cilj koji smo imali - rekao je Lajčak.

Izaslanik Evropske unije je naglasio da će danas poslijepodne posjetiti i sjever Kosova kako bih razumio i uvjerio se u "tamošnje stanje nadajući se da će postojati političko rješenje da se fokusiram na normalizaciju i dogovor".

- Možemo imati ili normalizaciju ili sukob. Naravno da želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbjegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nikome nije u interesu - rekao je Lajčak, objavio je telegrafi.com

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.