open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Vučićem
Lavrov u Beogradu: Stav Rusije po pitanju Kosova se ne mijenja
Stav Rusije po pitanju Kosova se ne mijenja i danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake koji će pomoći da se dođe do uzajamno prihvatljivog rješenja, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
18.06.2020. u 14:38
get url
text

- Stav Rusije po pitanju Kosova se ne mijenja i danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 - naveo je Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavrov je kazao da Rusija neće dozvoliti nikakve rokove za rješavanje tog pitanja.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne smije da se "izoluje" od svojih obaveza, a da rješenje mora da bude potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Lavrov je kazao i da su Vučić i on razmotrili regionalne teme, ali i razgovarali o godišnjici Dejtonskog sporazuma, te naglasio da neće dozvoliti da se relativizuju ni događaji na Balkanu, ali ni tokom Drugog svjetskog rata.

Šef diplomatije Ruske Federacije kazao je da Srbija i Rusija posebno intenzivno sarađuju u oblasti energetike, kao i da imaju jako uspješnu vojno-tehničku saradnju, a da je Rusija visokom ocjenom ocijenila i saradnju sa Srbijom u borbi protiv koronavirusa.

Lavrov je dodao i da će Vučić biti u Moskvi sljedeće nedjelje, a da je jako aktivan dijalog i između Ruske i Srpske pravoslavne crkve u očuvanju mira i tradicionalnih vrijednosti, a čiji je simbol jedinstva Hram Svetog Save u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe, je govorio o Kosovu kao ključnoj temi, te naveo da je od Lavrova dobio ocjene o tom pitanju koje su ga "kao predsjednika Srbije dodatno zabrinule, a tiču se raznih planova i ideja za rješavanje kosovoske krize".

- Ne želim nikoga da obmanjujem i očigledno da nas čeka težak periodu u kojem ćemo se sresti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neke planovi koje mi ni zvanično i nezvanično nismo dobili, a po ocjeni naših ruskih prijatelja, moraćemo da budemo obazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala - naveo je Vučić.

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u očuvanju tertitorijalnog integriteta i tome što Rusija sa Srbijom štiti međunarodne organizacije i institucije od "nezakonitosti i uticaja od onih koji su priznali kosovsku nezavisnost".

- Za bilo kakvo rješenje je uvijek potrebna i saglasnost Rusije zbog Saveza bezbjednosti UN, ali i zbog toga što mi ne želimo da svi budu konsultovani i pitani, a da Rusiju niko ništa ne pita", naveo je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova ako dobije nešto zauzvrat, Vučić je rekao: "Ako mislite da kažemo da Kosovo uđe u UN, a mi da ne dobijemo ništa, nego reći će nam bićete član EU, naš odgovor je ne.

On je također ocijenio da je saradnja između dvije zemlje dobra, te da može da bude još bolja, pominjući tu i vojno-tehničku saradnju, kao i zajedničke projekte.

Predsjednik Srbije je kazao i da je zamolio za podršku Rusije Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te izrazio uvjerenje da će dolazak predsjednika Vladimira Putina na otvaranje Hrama Svetog Save dodatno osnažiti poziciju naroda, zemlje i SPC.

Prethodno je Lavrova na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, sa kojim će se Lavrov kasnije u toku dana i sastati, a njih dvojica će položiti vijence na memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograd i crvenoarmejcu.

Takođe, Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović danas će potpisati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.