open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Lidija Bradara: Samo su SBK i HNK kantoni u kojima imate istinsku multietničnost
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.
11.06.2020. u 11:58
get url
text

Taj prijedlog je prihvaćen u prvom čitanju, s obzirom da je za njegovo usvajanje glasalo 12 delegata, a jedan je bio suzdržan.

Predložene izmjene i dopune odnose se na neophodno usklađivanje sistema državne pomoći sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama pravne stečevine Evropske unije (EU) iz te oblasti, te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Delegati su razmatrali i izvještaje o radu Vijeća ministara BiH za 2017. i 2018. godinu, koji nisu prihvaćeni zbog nepostojanja entitetske većine, s obzirom da delegati iz Kluba srpskog naroda nisu glasali za usvajanje izvještaja.

{$galerijaFotografija}

Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu također nije prihvaćen zbog protivljenja delegata iz Kluba srpskog naroda.

Delegati iz entiteta RS su se usprotivili i usvajanju izvještaja o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2017. i 2018. godinu, godišnjih izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2017. i 2018. godinu, te izvještaja o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2017. i 2018. godinu.

Specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko- sigurnosnim agencijama u BiH iz juna 2018. godine nije dobio podršku delegata iz entiteta RS, te nije usvojen.

Delegat Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić je predložio zaključak kojim se nalaže poštivanje Ustava BiH i Zakona o policijskim službenicima u BiH, odnosno dio koji se odnosi na nacionalnu strukturu policijskih i sigurnosnih agencija. Taj prijedlog nije dobio podršku delegata iz entiteta RS, te nije prihvaćen.

Delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović je kazao da, čak i da se prihvati ovakav izvještaj, on ne daje stvarno stanje nacionalne i sporne strukture u ovim agencijama.

- Negdje je drastično narušena nacionalna struktura. Ono sa čime niko od nas ovdje ne raspolaže sa podacima, a to je šta je sa nacionalnom strukturom unutar agencija. Vi imate sektora u kojima nema nijednog zaposlenog iz drugih nacija. To vam odgovorno tvrdim da ima agencija u čijim odjeljenjima nema nijednog zaposlenog iz drugih nacionalnosti. Ja zato mislim da se tom pitanju mora posvetiti ozbiljna pažnja – poručio je Nović.

Predložio je da se usvoji zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da bez odlaganja razmotri nacionalnu i spolnu strukturu zaposlenih u policijskim i sigurnosnim agencijama na nivou BiH, te da se tim povodom zatraži od institucija usklađivanje nacionalne i spolne strukture sa zakonskim odredbama u roku od šest mjeseci. Novićev prijedlog je dobio podršku, s obzirom da je deset delegata glasalo za.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da razumije da su Bošnjaci u pojedinim područjima entiteta RS frustrirani što taj narod nije dovoljno zastupljen u policijskim agencijama, ali je isto tako istaknuo da Hrvati i Srbi nisu dovoljno zastupljeni u policijskim agencijama u Sarajevu.

Delegatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara je kazala da joj je interesantna etnička struktura kantonalnih policijskih agencija.

- SBK i HNK su jedini istinski kantoni u kojima imate multietničnost – konstatirala je Bradara.

Delegatkinja HDZ-a BiH Marina Pendeš je predložila zaključak kojim se predlaže Vijeću ministara BiH da poduzme sve kako bi se izmijenili zakoni s ciljem regulacije etničke i spolne struktura na način da minimalna zastupljenost bude deset posto. Taj prijedlog je također dobio podršku delegata.

Dom naroda BiH 11.06.2020.
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.