open-navfaktor-logo
search
Zmajice na Eurobasketu
Lojo i Deura iz Strazbura poručuju: Ova ekipa je spremna da se bori za svaku loptu
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra započinje svoj nastup na Evropskom prvenstvu.
16.06.2021. u 14:41
get url
text

Zmajice će tako prvi put nakon 1999. zaigrati na velikom takmičenju, a prvi rival će im biti Belgija.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije našeg nacionalnog tima, a javnosti su se obratili selektor Goran Lojo i kapiten Milica Deura.

- Sretni smo da smo tu nakon 22 godine, konačno ćemo učestvovati na Eurobasketu. Sutra imamo meč protiv Belgije koja je jedna od favorita turnira, pa tako i naše grupe. Pripremali smo se dobro i dat ćemo sve od sebe. Vidjet ćemo šta će se na kraju desiti - rekla je Deura.

Potom se pristunima obratio i selektor Lojo, koji je uvjeren da se Zmajice mogu nositi sa svima.

- Kao što je Milica rekla, sretni smo što smo tu nakon tako dugog vremena. Možemo se takmičiti sa svima, pobijedili smo Rusiju i učinit ćemo sve što možemo da prođemo ovu grupu. Belgija je jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova prvaka, ali ova generacija je spremna da se bori za svaku loptu. U kvalifikacijama smo pokazali da možemo igrati sa svima. Obećavam svima dobru utakmicu sutra - istakao je Lojo.

Na pitanje da li će problem predstavljati to što Jonquel Jones nije igrala pipremne utakmice, Lojo je rekao:

- To je jedan od problema, ali jedna pozitivna stvar je što je već igrala s nama u kvalifikacijama. Igrala je četiri utakmice i zna tim, a tim zna nju. Ona se prilagodila brzo i ne vjerujem da će biti problema.

Ranije je malo falilo Zmajicama da se plasiraju na veliko takmičenje, a Lojo je istakao da je ovaj put kohezija ekipe bila na visokom nivou te da se uz pomoć pomenute Jones BiH uspjela domoći Eurobasketa.

- Dugo smo zajedno jer vodim tim od 2017. godine i ranije smo bili korak od plasmana. Zbog koš-razlike se jednom nismo plasirali, a ovaj put je kohezija i hemija unutar našeg tima na visokom nivou. Dobro smo radili i dobro selektirali tim, a tu je i Jonquel i uspjeli smo da se sada plasiramo. Možemo se boriti s ovim timovima koji su ovdje - zaključio je Lojo.

- Ovo je kruna karijere za svaku košarkašicu koja će igrati tu. Poštujemo svakog, ali ne bojimo se nikog i sutra ćemo samo dati svoj maksimum. Nadam se da ćemo imati jednu pobjedu koja je dovoljna da prođemo u narednu fazu - dodala je Deura za kraj.

Sutrašnja utakmica BiH - Belgija počinje u 15 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.