open-navfaktor-logo
search
Borba za ABA ligu
Loša šuterska noć Sparsa: Split tricama stigao do izjednačenja u seriji
Košarkaši Sparsa nisu uspjeli iskoristiti prvu "meč-loptu" za plasman u ABA ligu u drugom susretu protiv Splita koji im se revanširao za poraz na Gripama i slavio rezultatom 84:64, te seriju izjednačio na 1:1
15.05.2021. u 20:18
get url
text

Početak susreta obilježile su greške gostiju iz Splita, a domaćin je to znao iskoristiti na pravi način i stvoriti pet-šest poena razlike. Ipak, do kraja prvog dijela nekadašnji prvak Evrope uspio je utakmici vratiti totalni rezultatski egal, pa je prvih deset minuta okončano minimalnom prednošću bh. predstavnika (19:18).

Prvu četvrtinu i dobar dio druge Sparsi su se mučili sa slobodnim bacanjima, a na početku druge dionici imali su omjer 4/11.

Sredinom druge četvrtine Split je pogodio dvije vezane trice i pove sa 32:27, nakon čega je vidno iznervirani Miodrag Kadija pozvao minutu odmora.

Za razliku od Splićana koji su i pogađali za tri poena do isteka prvog poluvremena Sparsi su pogodili tek jednu tricu iz 11 pokušaja.

Upravo zahvaljujući šutevima za tri poena u prvom poluvremenu (7/14) Split je na pauzu otišao s prednošću 39:35.

U nastavak susreta Split je ušao mnogo bolje, a dvije minute igre bile su im dovoljno da prednost povećaju na dvocifrenu prednost (35:46).

{$galerijaFotografija}

Iako su gosti imali zbiljnu prednost, zahvaljujući seriji 9:2 u finišu treće četvrtine, Sparsi su u odlučujući deset minuta ušli sa sedam poena zaostatka (51:58).

Sedam minuta prije kraja Split se odlijepio na 15 poena prednosti, i već tada je bilo jasno da će relegacije biti odlučene u trećoj utakmici ove seriji, i to na Gripama.

Na kraju je Split sasvim zasluženo slavio sa 84:64, a uzroke poraza treba tražiti u lošem šutu za tri poena, ali i lošim dionicama na početku treće, ali i četvrte četvrtine.

Kenan Kamenjaš bio je prvo ime Sparsa sa 16 poena, sedam skokova i jednom asistencijom, a identičan broj poena uz deset skokova postigao je Marić u sastavu Splita.

Treća utakmica na programu je za pet dana u Splitu.

spars.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.