open-navfaktor-logo
search
"Opkoljeno Sarajevo"
Maketa koja prikazuje ubistvo sedmogodišnjeg Nermina predata Historijskom muzeju
Maketa je prikaz zločina koji je počinjen 18. novembra 1994. godine kada je snajperskim hicem ubijen sedmogodišnji dječak Nermin Divović, a njegova majka Dženana ranjena istim metkom
11.09.2019. u 15:53
get url
text
get url
text

Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je predata maketa koja će upotpuniti stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo" koja se nalazi u ovom objektu.

Maketa, koju je Muzeju uručio pokret AntiDayton, prikaz je zločina koji je počinjen 18. novembra 1994. godine kada je snajperskim hicem ubijen sedmogodišnji Nermin Divović, a njegova majka Dženana ranjena istim metkom.

S obzirom na to da se u navedenom muzeju nalazi džemper Nermina Divovića i da je AntiDayton pokret podigao spomen-obilježje na mjestu gdje je ubijen dječak, na određeni način željeli su upotpuniti taj dio postavke koja se nalazi u Historijskom muzeju.

{$galerijaFotografija}

Cilj makete je, kako su kazali, da se očuva sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, pa tako i na ubijenog Nermina Divovića.

- AntiDayton pokret je 2015. godine, da kažem tako, izvukao rahmetli Nermina Divovića iz maksimalnog zaborava, podižući mu spomen-obilježje, kako se ne bi zaboravila njegova žrtva. Htjeli smo na neki način da nadopunimo i njegov džemper koji je izložen u Historijskom muzeju u Sarajevu. Htjeli smo da upotpunimo taj detalj manjom instalacijom, maketom koja na neki način prikazuje gotovo identitučnu situaciju kada je Nermin ubijen 1994. godine - izjavio je Nihad Aličković, iz AntiDayton pokreta.

Kako je kazao, ovo je prva maketa AntiDayton pokreta koja svjedoči o agresiji i genocidu i opkoljnom Sarajevu te u narednom periodu planiraju uraditi još određen broj maketa koje će svjedočiti zločinima iz perioda rata u Bosni i Hercegovini.

Autor makete ispred AntiDayton pokreta je Sani Ramadanović koji živi u Danskoj.

Stalna postavka "Opkoljeno Sarajevo" otvorena je 2003. godine. U njenom kreiranju učestvovali su građani koji su donirali svoje predmete i priče. Iako Muzej nije uspio prikupiti svu građu koja ilustruje život u opkoljenom Sarajevu, vjeruju da izloženo, iako samo djelić toga, daje direktni dojam svakog čula ugroženog čovjeka sa mjesta događaja.

- Historijski muzej BiH je mjesto gdje je stalno postavljena izložba "Opkoljeno Sarajevo", a ovo je situacija koja obrađuje ubistvo jednog od 1.601 djeteta u toku opsade. Ovo je jedan od pokazatelja da muzej stalno prikuplja materijal u vezi sa opsadom. Imamo puno više materijala nego što je ovdje prikazano. Ovo je jedna reducirana izložba - rekao je Mesud Hero, viši kustos Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.