open-navfaktor-logo
search
Jedno priča, drugo radi
Mandić na Hastahani bazirao predizbornu kampanju, a park vjerovatno postaje gradilište
Srđan Mandić, novoizabrani načelnik Općine Centar, sredinom februara sastao se sa predstavnicima Centralne banke BiH, a glavna tema sastanka bila je izgradnja objekta Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahana.
26.02.2021. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić: Za Hastahanu ćemo angažovati tim advokata, želimo evropske utakmice na Koševu

- U toku je postupak odabira idejnog rješenja za izgradnju zgrade CBBiH na asfaltiranoj parceli koja je do sada bila korištena kao parking. Izabrano idejno rješenje CBBiH planira predstaviti široj javnosti - kazao je nakon sastanka Senad Softić, guverner Centralne Banke BiH.

Mandić i Naša stranka su, inače, dio svoje predizborne kampanje bazirali na priči i kritikama na račun tadašnjeg načelnika Nedžada Ajnadžića što je dozvolio gradnju zgrade CBBiH u tom parku. On je, između ostalog, u novembru prošle godine kazao da će angažirati tim najboljih advokata da se prvo vidi da li je moguće vratiti taj projekat na početak i onda postupiti u skladu s voljom građana da tu bude park. Hastahanu je naveo kao ključni dokaz za lošu komunikaciju trenutne općinske administracije s građanima, kakva se novoj, po njegovim riječima, neće moći desiti. Do danas nije poznato da li je tim advokata angažiran u slučaju Hastahana niti o kojim advokatima se radi.  

- Što se tiče Hastahane, to je za mene, kao i mnoge stanovnike općine Centar, bolna tema. Vijećnici Naše stranke su se borili za pravedno, transparentno rješavanje tog problema. Volja građana se mora poštovati. Mogu obećati da ćemo iskoristi sva pravna sredstva da se ovaj slučaj riješi na način kako to građani traže. Volja građana za sve nas mora biti prioritet – izjavio je Mandić tokom predizborne kampanje.

Nakon Mandićevog sastanka sa Softićem, uslijedilo je saopćenje za javnost u kojem je navedeno da je guverner CBBiH iskoristio priliku da načelniku Općine Centar ukaže "na značaj CBBiH kao nezavisne i stabilne državne institucije koja više od dvije decenije besprijekorno ispunjava svoju ulogu i osnovni cilj koji je održavanje stabilnosti domaće valute konvertibilne marke".

- CBBiH uvijek radi u interesu građana Bosne i Hercegovine, vodeći se principima odgovornosti i transparentnosti i kao takva predstavlja instituciju od izuzetnog značaja za monetarnu, a time i finansijsku stabilnost države Bosne i Hercegovine – izjavio je Softić.

U saopćenju se dodaje da će značajan dio ovog projekta svakako biti posvećen okolnom uređenju i hortikulturalnim rješenjima, kojim će se budući objekat u potpunosti uklopiti u cjelokupan ambijent lokaliteta "Hastahana" i parka "Prof. dr. Nijaz Duraković".

- CBBiH i općinske vlasti će zajedničkim naporima učiniti da ukupni prostor lokaliteta zasigurno bude uređeniji i sadržajniji nego što je to ikada do sada bio. CBBiH u potpunosti podržava ideju da zelena površina parka "prof. dr. Nijaz Duraković" bude uređena prema potrebama lokalne zajednice, te će bez zadrške podržati svaku aktivnost na postizanju tog cilja i biti pouzdan partner na realizaciji ovog projekta – stoji u saopćenju.

Po svemu sudeći, veoma je izvjesno da će na lokalitetu Hastahana doći do gradnje objekta CBBiH. Građani Općine Centar, na ovakvu vijest nisu imali nekih posebnih reakcija, poput onih iz 2019. godine, kada je proteste organizirao Denis Challenger, danas član Općinskog vijeća Centar u ime SDP‑a BiH.

- Pozivamo sve građane na okupljanje u parku Hastahana, i da KONAČNO zajedno kažemo jedno veliko NE izgradnji! Okupljanje uključuje i čišćenje parka. Također, uputit ćemo poziv svim vijećnicima i načelniku, gdje mogu neposredno čuti glas građana! Želimo grad Sarajevo sa zelenim i javnim površinama od značaja za sve građane. Općina Centar Sarajevo ima namjeru da stvori preduslove za gradnju u parku Hastahana. Dva poslovna objekta i podzemna garaža, iako su građani već rekli da ne žele gradnju! Jedan od objekata sa -2 etaže neodoljivo podsjeća na izgradnju Centralne banke sa trezorom. Izmjene i dopune regulacionog plana za ovo područje su prošle proceduru u Vijeću u formi – napisao je tada Challenger na svom Facebook profilu.

On se i dan nakon nedavnog Mandićevog sastanka sa guvernerom Centralne banke BiH oglasio na društvenim mrežama:

- Ostajemo pri svom stavu. I dalje se protivimo gradnji zgrade u parku Hastahana, bez ikakve dileme i ustručavanja. I bez obzira na cijenu, političku i drugu. Zašto? Jer želimo sačuvati svaku javnu i zelenu površinu, i jer je ovo stav većine građana. Vrlo jednostavno: Hastahana park bez zgrade! - objavio je Challenger.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.