open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Mile Kovačević nakon 12 godina smijenjen sa mjesta predsjednika FSRS
Mile Kovačević je danas u izjavi za Faktor rekao da neće prisustvovati "neformalnom sastanku"
17.12.2019. u 20:05
get url
text

Predsjednik FSRS Mile Kovačević smijenjen je sa funkcije jednoglasnom odlukom na večerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

Na Skupštini je bilo prisutno 44 od 55 delegata, a za kvorum je prema Statutu neophodno da na sjednici bude prisutno 42 delegata. Za smjenu Kovačevića glasalo je 44 od 44 prisutna delegata Skupštine, javio je Mondo.

Mile Kovačević je danas u izjavi za Faktor rekao da neće prisustvovati "neformalnom sastanku".

- Ne znam ko je zakazao Skupštinu? Ne prisustvujem neformalnim sastancima - kazao je Mile Kovačević u razgovoru za Faktor.

Sjednicu su zakazali fudbalski opozicionari u RS-u, predvođeni Vicom Zeljkovićem, predsjednikom FK Borac, odnosno sestrićem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Kovačević nije uvažavao njihove zahtjeve za održavanje vanredne sjednice IO FSRS i vanredne sjednice Skupštine, čime je prekršen Statut FSRS pa je na kraju sve "presjekla“ inspekcija.

Inspektorat RS prošle sedmice zabranio je rad Fudbalskom savezu RS sve dok se ne ispune zahtjevi i održe sjednice IO FSRS i Skupštine, što je učinjeno u samo nekoliko dana.

U petak je održana sjednica IO FSRS, na kojoj je zakazana vanredna skupština koja je danas u skladu sa rješenjem inspekcije imala samo jednu tačku dnevnog reda – smjenu predsjednika FSRS.

Mile Kovačević tako je napustio funkciju poslije punih 12 godina.

Očekuje se da vrlo brzo bude zakazana nova sjednica Skupštine FSRS na kojoj će biti izabran novi predsjednik FSRS sa mandatom do oktobra 2020. odnosno redovnih izbora, a u međuvremenu će on automatski obavljati i funkciju potpredsjednika Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BIH.

Zbog svih dešavanja u entitetskom savezu sve glasnije se počelo govoriti o mogućoj suspenziji Fudbalskog saveza BiH. Kada je pitanju uplitanje politike u sport UEFA nema milosti, a kako će procijeniti posljednja dešavanja u bh. fudbalu ostaje nam da vidimo. U nadi da se ne ponovo 2011. godina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.