open-navfaktor-logo
search
Ruska propaganda
Ministarstvo Kosova demantuje Lavrova: Neistina je da se plaćenici šalju sa Kosova da ratuju u Ukrajini
Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova kategorički je odbacilo kao neistinitu tvrdnju ruske novinske agencije TASS i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se plaćenici šalju sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine da ratuju u Donbasu, na istoku Ukrajine.
20.02.2022. u 14:38
get url
text

U saopćenju se navodi da Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova kategorički odbacuje kao neistinitu i pristrasnu svaku tvrdnju ruske novinske agencije TASS i ruskog ministra Lavrova da su navodno Kosovo i neki drugi dijelovi Balkana "postali leglo zločina".

Ministarstvo je putem saopćenja obavijestilo Lavrova i agenciju TASS da je Republika Kosovo zakonom zabranila učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu i da ovaj zakon predviđa oštre kazne za svakog njenog građanina koji može biti dio takve radnje.

- Ministarstvo smatra da su izjave novinske agencije TASS i ministra Lavrova dio žestoke kampanje ruske propagande koja ima za cilj da skrene pažnju celog demokratskog svijeta sa strepnje koju stvara ruska hegemonistička politika i diktatura nad pravima naroda za slobodan i suveren život - ističe se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Ministarstvo sigurnosti: Nijedan državljanin BiH ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga

Naglašava se da ova žestoka ruska kampanja protiv Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih, ima za cilj da zaoštri situaciju na Kosovu i šire u regionu preko ruskog satelita na Balkanu, Srbije. Ministarstvo izražava punu solidarnost naroda Kosova sa narodom Ukrajine za pravo na slobodan i suveren život u svojoj državi.

- Republika Kosovo poziva na smanjenje napetosti i izbjegavanje sukoba, koji mogu poprimiti nepredvidive razmjere - navodi se u reagovanju i dodaje:

- Republika Kosovo pridružuje se demokratskom svijetu u osudi ruske hegemonističke i ekspanzionističke politike na štetu suverene i nezavisne države Ukrajine.

Kako je u petak prenijela ruska agencija TASS, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za televiziju Russia Today (RT) izjavio da "Rusija ponovo provjerava izvještaje da se plaćenici šalju sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine u Donbas, na istoku Ukrajine".

Reagirali su i iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine saopćivši da se nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.