open-navfaktor-logo
search
Zemljotres
Mostar: Kamen sa zgrade se sručio na sto u kafiću, učenici iz škole pušteni kućama
U Srednjoj grđevinskoj školi ispucali su zidovi, te su učenici poslani kući
26.11.2019. u 11:32
get url
text

Podrhtavanje tla osjetilo se jutros snažno i u Mostaru, a za dlaku je izbjegnuta tragedija u mostarskoj Fejićevoj ulici.

Naime, kamen sa zgrade se usljed podrhtavanja tla obrušio na sto u ugostiteljskom objektu za kojim je sjedila grupa ljudi. Pobjegli su kad je kamen počeo da pada. Također, u Srednjoj grđevinskoj školi ispucali su zidovi, te su učenici poslani kući.

Kako je potvrđeno redakciji portala Bljesak.info iz građevinske firme zadužena za renoviranje zgrade NAMA-e dva radnika lakše su povrijeđena. Jedan angažirani na renoviranju zadobio je lakše povrede od krhotina sa zgrade, dok je drugi povrijeđen prilikom skoka sa skele. Radnicama je ukazana ljekarska pomoć. 

Dva radnika lakše su povrijeđena. 

Prema informacijama sa stranice Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (emsc-csem.org), epicentar je bio devet kilometara od Blagaja, odnosno 79 kilometara južno od Sarajeva. 

Zidovi su popucali i u nekim drugim starijim objektima, što se može vidjeti i sa fotografija na društvenim mrežama i u fotogaleriji ispod. Ministarstvo obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona dalo je direktorima škola da sami procijene da li će djecu putiti kućama ili ne. Neke škole su prekinule nastavu, dok se u drugima nastavni proces odvija po uobičajenom rasporedu. 

{$galerijaFotografija}

 

Jako podrhtavanje tla osjetilo se širom Bosne i Hercegovine jutros u 10.19 sati. 

Stanovnici Nevesinja, od kojih je epicentar zemljotresa bio na oko 11 kilometara jugozapadno, posvjedočili su da je podrhtavanje tla trajalo oko 10 sekundi, a ljudi su istrčavali na ulice iz svojih domova i ugostiteljskih objekata.

Prvi izvještaji sa terena govore da je bilo oštećenja na starim objektima. Osnovna škola "Risto Proroković" prekinula je nastavu zbog predostrožnosti, jer je na pojedinim objektima područnih škola bilo manjih oštećenja. Nastava se neće izvoditi ni u drugoj smjeni, potvrdila je direktorica škole Mara Šaran.

I iz Dječijeg vrtiča Sveta Evgenija carica Milica poručili su roditeljima da dođu po djecu. Ni ova ustanova neće raditi u drugoj smjeni.

Iz Civilne zaštite HNK kazali su da su ih uznemireni građani zvali iz Neuma, Mostara, Čitluka...

- Ima štete, ali zasad nemamo tačne podatke. Prikupljaju se informacije sa terena - kazali su u Civilnoj zaštiti HNK.

Univerzitet Dzemal Bijedić, zemljotres
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.