VEZANI TEKST - Rasprava o rastu plaća funkcionera: I NiP će glasati protiv mišljenja komisije na čijem je čelu NiP-ovac

Na ovome bi se moglo zahvaliti zastupnicima HDZ-a i SNSD-a u Parlamentu BiH, ali i članovima Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma iz stranaka "Trojke".

Ova komisija u ponedjeljak nije podržala izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH s ciljem upravo da ne dođe do rasta plaća ministara, parlamentaraca i drugih zvaničnika.

Članovi komisije koji su odbili ovaj zakon su iz HDZ-a, SNSD-a, Naroda i pravde, SDP-a, Bh. inicijative-Kasumović Fuad, HDZ-a, SNSD-a, PDP-a. Da je mišljenje komisije bilo pozitivno, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer na sjednici mogao usvojiti izmjene Zakona o plaćama u prvom čitanju. Ovako, zastupnici su glasali o samom mišljenju komisije.

Prilikom glasanja stranke okupljene oko "Trojke" i opozicije iz RS-a su se "predomislile" pa su i njihovi zastupnici odbili mišljenje komisije koje su sami dali. To znači da se sada opet o zakonu mora izjasniti ista ta komisija, što produžava cijeli postupak.

Jedini koji su podržali negativno mišljenje komisije, a time nisu podržali izmjene Zakona o plaćama, bili su zastupnici HDZ-a i SNSD-a, potpomognuti zastupnikom iz Ujedinjenje srpske.

Glasanje o izmjenama Zakona o plaćama

Glasanje o izmjenama Zakona o plaćama

Stoga je upitno da li će izmjene Zakona, kada i ako dođu na red, proći Dom naroda bh. Parlamenta gdje bez SNSD-a ne može.

Pri tome, da bi izmjene Zakona bile primjenjive, moraju biti usvojene prije samog budžeta institucija BiH za ovu godinu, koji se najavljuje do kraja marta.

- Na samoj sjednici je bilo nekih prijedloga da izmjene Zakona prebacimo u hitnu umjesto što ide po redovnoj proceduri. Narednih dana ćemo razmatrati procedure. Ali zakon opet mora proći Dom naroda, a nisam siguran da bi prošao s obzirom na način glasanja zastupnika SNSD-a i HDZ-a. Uz to Dom naroda još nije formiran – kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH.

VEZANI TEKST - Skandalozno: "Trojka", SNSD i HDZ protiv smanjenja plaća parlamentarcima

Rekao je da ohrabruje da su iz parlamentarne većine rekli da neće usvojiti budžet u kojem će biti povećanje plaća funkcionera. Međutim, problem je što su to rekli iz dijela parlamentarne većine, tačnije stranaka "Osmorke", "Šestorke" ili koliko ih već sada ima.

Iz SNSD-a se na sjednici Zastupničkog doma o tome nisu posebno obraćali. Samo su glasali protiv zakona.

Predrag Kožul iz HDZ-a tek je prokomentirao da je SDA-ov prijedlog izmjena Zakona o plaćama preuranjen jer se ne zna kakav će budžet biti, pa je stava da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treba naći rješenje da plaće vojnika, policajaca, namještenika, državnih službenika s najnižim koeficijentom rastu, a plaće zvaničnika ne rastu. I tek ako Vijeće ministara ne donese neku takvu odluku, da onda Parlament pripremi ad hoc rješenje.

Ipak, sve liči samo na odugovlačenje.