open-navfaktor-logo
search
"Lov" na Jagodića
Može li Marinović u "potjeri" za rekordom BiH odvesti na EP?
Od 1996. godine, otkako se naša U-21 reprezentacija takmiči u kvalifikacijama za plasman na kontinentalni šampionat, najbliže mu je bila u ciklusu 2006/2007, a tada je našu selekciju u baržu eliminisala Češka
07.09.2018. u 20:20
get url
text

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je trijumfom nad Švicarskom sa uvjerljivih 3:0 stigla do šest pobjede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kojem će 2019. godine domaćin biti Italija.

Od 1996. godine, otkako se naša U-21 reprezentacija takmiči u kvalifikacijama za plasman na kontinentalni šampionat, najbliže mu je bila u ciklusu 2006/2007, a tada je našu selekciju u baržu eliminisala Češka.

Daleko od nastupa na Evropskom prvenstvu nije bila ni generacija koju je predvodio Vlado Jagodić. No, na kraju su se Višća, Đurić, Bilbija, Stevanović i ostali mladi reprezentativci iz te generacije morali zadovoljiti s drugim mjestom u kvalifikacionoj grupi 1 nakon što su prokockali vodstvo od 3:0 protiv Njemačke na Koševu. Pomenuti ciklus mladi bh. fudbaleri završili su s 20 bodova na svom kontu i gol razlikom 25:12.

Uzme li se u obzir da su tada pore BiH i Njemačke u grupi igrale Grčka, Bjelorusija, Kipar i San Marino, jasno je da je grupa u kojoj naši mladi fudbaleri igraju sa Portugalom, Rumunijom, Velsom, Švicarskom i Lihtenštajnom mnogo ujednačenija, ali slobodno možemo reći i kvalitetnija.

Izabranici Vinka Marinovića trenutno su na prvom mjestu kvalifikacione Grupe 8, a dva kola prije kraja osvojili su 18 bodova, uz gol razliku 22:5.

Uspije li Marinović srušiti rekord Jagodićeve generacija prema broju bodova i postignutih golova, jasno je da ni prvi plasman mlade reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo neće biti nedostižan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.