open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Na Bilinom polju večeras gostuje Italija: Zmajevi igraju za čast i navijače
Mi smo sami sebi krivi što nismo drugi u našoj grupi, poručio je kapiten Edin Džeko 
15.11.2019. u 07:23
get url
text

Trebao je to biti spektakl u kojem bi fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine protiv Italije tražila vizu za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Tako su bar prognozirali poznavaoci fudbalskih prilika u našoj zemlji. No, dogodilo se nešto neočekivano. Zmajevi su dva kola prije kraja kvalifikacija sa minimalnim šansama da stignu do druge pozicije u Grupi J, pa će meč protiv višestrukog svjetskog i bivšeg evropskog prvaka biti revijalnog karaktera.

Razočarenje u bh. taboru 

No, to ne znači da će izabranici selektora Roberta Prosinečkog biti bez motiva. Naprotiv, ovo će im biti prilika da navijačima dokažu kako nisu za staro gvožđe i da se časno oproste od domaćih fanova u ovoj godini. Prosinečkom će s druge strane ovo biti prilika da vidi s kakvim kadrom raspolaže pred mečeve play-offa Lige nacija (baraž) preko kojeg ćemo se pokušati domoći Evropsko prvenstva.

- Najvažniji je da su svi koji su tu zdravi i svi mogu konkurirati za utakmicu. Imamo već prvih 11 koji će početi. Imamo i dobrih zamjena, ali znamo već ko će igrati. Italija ima samopouzdanje, odlično igraju i imaju puno mladih igrača, koji su dobri. Neće biti nimalo lagana utakmica, pogotovo što su se već kvalifikovali, a mi želimo pokazati da možemo igrati dobro sa svakom reprezentacijom, pogotovo u Bosni i Hercegovini i Zenici. Svi smo razočarani, u ovoj grupi smo mogli i morali biti drugi. Naši problemi su bili u gostima, gdje nismo igrali dobro kao kod kuće - rekao je Prosinečki.

Edin Džeko, kapiten bh. tima, dobro poznaje igrače Italije s obzirom na to da većina njih igra u Serie A.

- Italija je jedna velika ekipa koja je pobijedila sve utakmice. Žele nastaviti taj niz i možda oboriti rekord. Dolaze motivisani iako su se plasirali, a mi iako skoro nemamo šansi za plasman, mislim da će ova utakmica biti bitna za Ligu naciju. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo Italiju. Ne mislim da ima neke dodatne motivacije iako znam druge igrače. Pokušat ćemo odigrati najbolje i odigrati dobar meč. Ovo nije najgora reprezentacija Italije do sada, nisu slučajno pobijedili osam utakmica zaredom - rekao je Džeko, dodavši:

- Mi smo sami sebi krivi što nismo drugi u našoj grupi. Iako nam ne znači ništa za tabelu, nećemo potcijeniti Italiju. Sigurno da smo sami mi igrači i stručni štab razočarani našim rezultatom, a tako i navijači. Mislim da imamo reprezentaciju koja je u ovoj grupi morala biti druga. Nismo u tome uspjeli jer nismo igrali na našem nivou. Sada nas čeka utakmica protiv velike reprezentacije, gdje možemo pokušati pobijediti i vratiti samopouzdanje. Imamo i šansu kroz baraž i tu trebamo pokazati sve što nismo u kvalifikacijama. Ja se nadam pobjedi. Iako utakmica nije bitna za kvalifikacije, može nam pomoći za samopouzdanje.

Roberto Mancini, selektor Italije, izjavio je da je prije početka kvalifikacija smatrao da BiH ima bolju ekipu od Finske.

- Očekujem jako dobru utakmicu. BiH se osjeća jako ugodno ovdje, na ovom stadionu, ali mi ćemo dati sve od sebe da odigramo dobru utakmicu. Budući da ćemo mi dati sve od sebe, i oni će morati odigrati zaista dobro da nas pobjede - kazao je Mancini.

Iskusni stoper Leonardo Bonucci večeras će na Bilinom polju voditi mnogo duela sa Džekom.

- Sigurni smo da će biti užarena atmosfera, ali dat ćemo sve od sebe da situacija za BiH bude što teža. Nama bi bilo važno da kvalifikacije okončamo sa svim pobjedama pa uvijek i protiv svakog protivnika igramo na pobjedu. Edin je jedan od najboljih napadača svijeta, ima izvrsnu tehniku i zbog njega smo imali puno problema u prvoj utakmici u Italiji. Međutim, pokazat ćemo spremnost da igramo i protiv Miralema Pjanića i protiv Džeke - uvjeren je Bonucci.

Poznat sastav Zmajeva 

BiH će, prema najavama selektora Prosinečkog, nastupiti u sastavu: Šehić, Bičakčić, Kvržić, Kovačević, Kolašinac, Pjanić, Bešić, Cimirot, Krunić, Džeko i Višća.

Meč počinje u 20.45 sati na Bilinom polju, a vodit će ga sudijska četvorka iz Švicarske. Glavni sudija je Sandro Schärer, pomoćnici Stephane De Almeida i Bekim Zogaj, a četvrti sudija je Alain Bieri.

Rezultati by SofaScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.