open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti
Na Humu iznad Sarajeva podignuta zastava BiH: "Prevazići ćemo i ovu krizu, BiH je jača od svega"
Bosna i Hercegovina je jača od svih onih koji na nju atakuju, kazao je to jutros član Predsjedništva Šefik Džaferović na Humu u Sarajevu gdje je uz intoniranje himne podignuta velika zastava Bosne i Hercegovine na jarbolu visine 35 metara.
25.11.2021. u 09:22
get url
text

Podizanju zastave priustvovao je i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je građanima BiH čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

- Podsjetio bih na značaj današnjeg dana, to je najznačajniji datum u historiji BiH, tada je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine i tada je promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine bez obzira na to gdje ko živio i cijela BiH je država svih nas koji živimo u njoj.

To su poruke koje su aktuelne i danas za koje se borimo i danas, i protiv kojih rade i ove snage i danas, koje ja nazivam retrogradne.

Nisu uspjele nikada u historiji, neće uspjeti ni sada. Nisu uspjele onda kada je BiH bilo teže i mnogo gore i kada je bila mnogo slabija. Nisu uspjeli ni 1992. godine, vršili su agresiju na Bosnu i Hercegovinu, BiH se odbranila.

FOTO: AA

Prevazići ćemo mi i ovu krizu koju trenutno živimo, krizu blokade institucija, prijetnje institucijama BiH, prijetnje secesijom, zahtjeva za dodatnim etničkim podjelama, sve ćemo mi to da preživimo. BiH je jača od svega toga.

Moja poruka je da je Bosna i Hercegovina jača od svih onih koji na nju atakuju, neka to konačno shvate, neka jedanput iza tih svojih politika podvuku crtu, neka odu definitivno sa historijske scene i neka puste Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim ljudima, da se razvija, da jača, u interesu svih ljudi koji žive u ovoj zemlji - zaključio je Džaferović za Hayat.

Bosna i Hercegovina će biti sve dok mi vjerujemo u nju, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- U Bosni i Hercegovini, nažalost, uvijek ima nekih tenzija. Činjenica jeste da su sada najjačeg intenziteta - izjavio je Komšić.

Bosancima i Hercegovcima, Bosankama i Hercegovkama čestitao je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

- Ovo je velik dan za Bosnu i Hercegovinu i ovaj dan uvijek treba pamtiti i sjećati se šta je on značio u cijelom tom nekom historijskom kontinuitetu. Da nije bilo toga, vjerovatno ne bi mogli biti ni nezavisna država - rekao je Komšić za AA.

Dotakao se i tenzija u Bosni i Hercegovini i svega što muči ljude u smislu sigurnosti i stabilnosti.

- Mogu samo reći da nas historija, a i naše iskustvo, iskustvo naše generacije uči da će Bosna i Hercegovina biti sve dok mi vjerujemo u nju. A, nas je ipak puno više u ovoj zemlji. Dakle, prevazići ćemo mi i ovu krizu i sve ovo što se dešava. Nažalost, potrošit ćemo vrijeme i energiju. Umjesto da se posvetimo drugim i pametnijim stvarima, mi moramo da se bavimo ovom krizom koja je zasad politička, a nadam se da će i ostati samo politička - naglasio je Komšić.

Na brdu Hum iznad Sarajeva podignuta zastava Bosne i Hercegovine, 25.11.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.