open-navfaktor-logo
search
Emotivno
Na Uhudu se zavihorila bh. zastava i proučena kasida o herojima rata
Grupa bh. hadžija u društvu sa sarajevskim imamom Mustafom efendijom Isakovićem su na Uhudu proučili kasidu "Devet heroja" u kojoj se spominju šehidi koji su život dali za odbranu BiH, Mehdin Hodžić, Enver Šehović, Izet Nanić, Safet Zajko, Safet Hadžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Nesib Malkić, Midhad Hujdur, te su im po završetku proučili Fatihu
31.07.2019. u 16:50
get url
text

Buduće hadžije iz BiH koje ovih dana borave u Medini i za koji dan kreću u Meku, danas obilaze znamenitosti Poslanikovog grada.

Nakon posjete Poslanikovoj džamiji hadžije su imale priliku proći pored mezara Poslanika Muhammeda a.s. koji je ukopan u istoj sobi u kojoj je i umro.

Poslanik je za života govorio: "Ko me posjeti poslije moje smrti kao da me je posjetio dok sam bio živ".

Hadžije su boravile na Uhudu, mjestu gdje se 625. godine odigrala značajna bitka između muslimana i mekanskih mušrika. U ovoj bici ubijen je amidža Poslanika, a.s., Hamza ibn Abdulmuttalib, jedan od prvih koji je prihvatio islam, a u toj bici ranjen je i Poslanik, a.s.

Hadžije su posjetile i šehidsko mezarje, a zatim je na brdu Uhud održano predavanje o tom značajnom mjestu i događaju.

Na Uhudu se zavihorila zastava Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima te aktuelna bh. zastava.

Grupa bh. hadžija u društvu sa sarajevskim imamom Mustafom efendijom Isakovićem su na Uhudu proučili kasidu "Devet heroja" u kojoj se spominju šehidi koji su život dali za odbranu Bosne i Hercegovine devet heroja, Mehdin Hodžić, Enver Šehović, Izet Nanić, Safet Zajko, Safet Hadžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Nesib Malkić, Midhad Hujdur, te su im po završetku proučili Fatihu.

Pored obilaska Revde i Poslanikova, a.s, mezara, hadžije su danas posjetile i još dva poznata mesdžida u Medini, Mesdžid Kuba, prvu džamiju koja je sagrađena u islamu, ne računajući dva harema u Mekki i Jerusalemu, te Mesdžid Kibletejn, u kojem je upravo došlo do promjene Kible od Bejtu-l-Makdisa u Jerusalemu prema Ka’bi u Meki.

Sve hadžije koje budu boravile u Medini posjetit će ove znamenitosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.