open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Načelnik Efendić izazvao burnu raspravu: Da li je Tvrtko I nosio suknju i treba li vladara staviti na konja?
Osim što spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću još nikada nije uspio dobiti lokaciju u Sarajevu, a bilo ih je nekoliko u opciji (po običaju se ne mogu dogovoriti, op. a.), načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sada je osporio izgled kralja.
28.12.2022. u 12:13
get url
text

Na društvenoj mreži Facebook napisao je da za kralja nije suknja i da ga je trebalo staviti da jaše konja, umjesto što stoji i pozdravlja.

- Ideja gradonačelnice Karić o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa. I nova lokacija na Marijinom Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji. Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine - napisao je Efendić. 

Na njegov komentar uslijedili su brojni komentari, mahom oni koji sugeriraju Efendiću da se informiše o nošnji iz srednjeg vijeka, periodu kojem je pripadao kralj Tvrtko I. 

- Prije ovakvog komentara, bilo je potrebno barem se informisati o odjeći tog vremena (posebno vladara) i kako se i šta nosilo prema statusu koji su imali u tom periodu - jedan je od komentara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.