open-navfaktor-logo
search
1.000 radnika
Nadzornog odbora nema, niko nije odgovoran: Čeka li lukavački GIKIL sudbina Aluminija
Kao ministru ruke su mi vezane, a i kompletnoj Vladi TK. Mi možemo samo da tražimo od stečajnog upravnika da se maksimalno uozbilji i to smo uradili, kaže Hasić
26.12.2019. u 21:52
get url
text
get url
text

Ministar privrede odgovornost prebacuje na stečajnog upravnika Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac, kompanije suosnivača GIKIL-a, a stečajni upravnik smatra da je na potezu Uprava GIKIL-a. Sve ovo traje već mjesecima. Radnici GIKIL-a, njih oko 1.000, plaše se da će im se dogoditi scenarij mostarskog Aluminija i učnit će sve da do toga ne dođe.

GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

Vezane ruke

- Ja sam zatekao stečaj u KHK. Kao ministru ruke su mi vezane, a i kompletnoj Vladi TK. Mi možemo samo da tražimo od stečajnog upravnika da se maksimalno uozbilji i to smo uradili. Vlada je donijela zaključke koje smo uputili stečajnom upravniku. U stalnom smo kontaktu i tražimo da se očuvaju mjesta. Odgovorno tvrdim da GIKIL može poslovati i biti respektabilna kompanija jer oni imaju osigurano tržište - kaže ministar privrede TK Asmir Hasić.

Najnoviji problem nastao je kada je Skupština GIKIL-a, na sjednici održanoj 23. septembra, imenovala četiri člana Nadzornog odbora ove kompanije. Sva četiri člana izabrao je predsjednik GSHL-a Pramoda Mittala, dok su predstavnici državnog kapitala praktično ostali bez ikakvog učešća u upravljanju. GSHL je iskoristio svoju većinu u Skupštini GIKIL-a i imenovao Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića, koji su ranije bili predstavnici KHK, ali to prestali biti otvaranjem stečaja u KHK. Kao predstavnici GSHL-a pet mjesta u NO GIKIL-a popunili su Ivan Vukšić i Edin S. Hodžić, a na poziciji u NO ostala je Shristi Mittal, kćerka Pramoda Mittala. Međutim, nakon tužbe KHK u stečaju Općinski sud Tuzla donosi zaštitnu mjeru i zabranjuje provedbu odluka sa sporne Skupštine i konstituiranje i rad Nadzornog odbora.

- Skupština GIKIL-a je trebala biti održana 18. decembra, ali je odgođena na incijativu Uprave GIKIL-a. Trebala bi biti održana do 15. januara. Stečajni upravnik je dobio informaciju od britanskog suda na ostrvu Man, zvaničan dokument, u kojem stoji da je firma GSHL u likvidaciji i za nju su određeni likvidatori - naveo je ministar Hasić.

GIKIL, dakle, nema Nadzorni odbor koji je nadležan za potpisivanje svih dugovočnih ugovora, bez kojih kompanija ne može nesmetano funkcionirati. Nedugo nakon sporne Skupštine društva uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi NO GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivan Vukšić novi član NO-a te sekretar GIKIL-a Erna Mehmedović. Nakon hapšenja su pušteni na slobodu, ali je im je zabranjen rad u Nadzornom odboru. U Tužilaštvu su potvrdili da bi i Shristi Mittal bila uhapšena, ali ona se ne nalazi u BiH te nije dostupna našem pravosuđu.

Stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalić kaže da ne zna zašto Skupština nije održana 18. decembra i dodaje da je samo dobio obavijest "da se nisu stekli uvjeti".

Poziv likvidatorima

- Uprava GIKIL-a, odnosno sekretar, sazivaju Skupštinu i oni trebaju pozvati likvidatore GSHL-a. Njih ima trojica, njihova imena su poznata. Njih se mora na vrijeme obavijestiti jer oni da bi učestvovali na Skupštini GIKIL-a, moraju osam dana prije datuma sjednice prijaviti učešće. Na toj sjednici će se njih legitimirati i utvrditi ko ima koliko udio u upravljačkim pravima - kaže Kunalić.

Podsjećamo, istraga protiv Mittala, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovorne osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. Kriminalna grupa je osumnjičena za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

GIKIL je godinama prijetnja po okolinu, a sada je u svakom smislu tempirana bomba. Koliko je sve ozbiljno dovoljno govore podaci sindikata, prema kojima GIKIL doprinosi sa skoro jedan posto BDP-u kompletne BiH i ima učešće od oko 2,5 posto u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine. Uz to oko 30 posto posla Željeznica FBiH dolazi iz GIKIL-a. U lukavačkoj kompaniji trenutno se ne zna ko vuče konce ili su barem oni koji žele što manje odgovornosti mnogo glasniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.