VEZANI TEKST - Halilović o početku rada izolatorija u Goraždu, nedostatku ljekara, koliko će dobiti vakcina protiv gripe

Posljednje najave kažu da bi izolatorij mogao biti otvoren najranije početkom decembra. A šta do tada? Izolatorij na Podhrastovima, koji je u sklopu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ima kapacitet stotinjak mjesta i u njemu se primaju pacijenti iz KS i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, sasvim je moguće da ubrzo kapacitet na Podhrastovima bude popunjen. Gdje onda smještati pacijente s teškom kliničkom slikom?

Odgovor smo pokušali naći u Zavodu za javno zdravstvo KS, gdje nam je rečeno da imaju mnogo posla i da im pošaljemo e-mail. Tek tada ćemo znati kako u KS namjeravaju premostiti, po svemu sudeći, veoma buran epidemiološki period.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Idemo ka lošem scenariju, bojim se da sam KCUS neće moći izdržati udar

Po svemu sudeći, BPK Goražde (budžet 42,4 miliona KM) će dobiti izolatorij prije KS. Izolatorij će biti u stanju primiti 15 pacijenata, što je prema ljudima iz nadležnog ministarstva, sasvim dovoljno s obzirom na to da se teži slučajevi šalju na Podhrastove. Podsjetimo, početkom augusta završeni su radovi na privremenom izolatoriju u Studentskom domu na Bjelavama. Tada je rečeno da će Vlada KS donijeti odluku u čijoj će ingerenciji biti ovaj privremeni izolatorij. Nabavljena je i zaštitna oprema i izolatorij već može primati pacijente, koji tamo nikada nisu ušli.

Polovinom septembra izolatorij na Bjelavama, koji nije bio nijednog dana u funkciji, vraćen je na upravljanje Studentskom centru. 

Preostali kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine uglavnom imaju riješenu situaciju kada su u pitanju izolatoriji za oboljele od koronavirusa.