open-navfaktor-logo
search
Pitali smo ministra
Halilović o početku rada izolatorija u Goraždu, nedostatku ljekara, koliko će dobiti vakcina protiv gripe
U naredne dvije do tri sedmice u Goraždu će biti otvoren izolatorij. Kazao nam je to Eniz Halilović, ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica, i dodao da se kreće sa adaptacijom zgrade bivšeg đačkog doma za šta je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Gradu Goražde dodijelila 20.000 KM.
19.10.2020. u 11:38
get url
text

- Od izbijanja pandemije imali smo problema sa formiranjem izolatorija. S obzirom na to da se Kantonalna bolnica nalazi u gradu, trebalo je naći adekvatan prostor koji će biti blizu zdravstvene ustanove. Nismo imali nijedan objekat koji bi odgovarao toj namjeni, ali se u međuvremenu javio jedan sugrađanin i ponudio privatni objekat na korištenje. No, objekat je polovinom maja vraćen vlasniku. Krizni štab Ministarstva odmah je formirao Komisiju čiji zadatak je bio da u saradnji sa Ministarstvom urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoline i Gradom Goraždem pronađe adekvatan prostor za izolatorij. Nakon nekog vremena Komisija je iznijela stav da jedino zgrada nekadašnjeg đačkog doma, nakon renoviranja, može biti pretvorena u izolatorij. Prijedlog je otišao prema Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i Gradu, a Vlada je nedavno donijela odluku o dodjeli novčanih sredstava – pojašnjava Halilović.

Šest ljekara na specijalizaciji

Izolatorij će moći primiti 15 pacijenata, što je, prema riječima ministra, dovoljan kapacitet ako se uzme u obzir da se svi teži slučajevi oboljelih šalju u Izolatorij na Podhrastovima u Sarajevo.

- Od početka pandemije imamo odličnu saradnju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i moram pohvaliti te ljude koji su izašli ususret pacijentima iz BPK - dodaje Halilović.

Saznajemo da radovi nisu komplikovani, pa ni adaptacija budućeg izolatorija, za čije se opremanje, kaže Halilović, tražilo i mišljenje ljekara iz Kantonalne bolnice Goražde, ne bi trebala dugo trajati.

- Do sada nismo imali veliki broj zaraženih, ali kako će se epidemiološka situacija u narednim sedmicama komplicirati i u našoj zemlji, važno je da radovi što prije budu završeni kako bi izolatorij na vrijeme bio osposobljen – ističe Halilović.

Na području BPK trenutno je 26 zaraženih COVID-19. Oni sa lakšom kliničkom slikom do sada su, navodi ministar, smještani u posebne prostorije Kantonalne bolnice Goražde.

- Bolnica ima prostor gdje se smještaju oni kojima je potrebna hospitalizacija. Trenutno tamo nema nijedan oboljeli od COVID-19, ali imamo dva pacijenta koji su na Podhrastovima. Oni koji imaju blage simptome ili su asimptomatski u kućnoj su izolaciji, a obilaze ih mobilni timovi – kaže Halilović.

Jedan od dugogodišnjih gorućih problema zdravstvenih ustanova u ovom kantonu je i nedostatak određenih specijalističkih zanimanja. Tako u jeku pandemije BPK nije imao infektologa i pulmologa.

- Nažalost, to je tačno! Kantonalna bolnica sada po potrebi angažuje infektologa i pulmologa koji dolaze iz drugih kantona. Konkursi za ta radna mjesta stalno su otvoreni, ali se niko ne javlja jer se radi o manjoj sredini, pa ljekari vjerovatno nisu zainteresovani. Naglasio bih da se sa područja BPK na specijalizacijama za radiologa, anesteziologa, ginekologa, pedijatra, urologa, nalazi šest naših ljekara. U međuvremenu dva ljekara završila su specijalizacije iz oblasti urgentne medicine i ORL - istakao je Halilović.

Treba nam posebno ministarstvo zdravstva

Naglasio je kako BPK nedostaje posebno ministarstvo zdravstva koje se trenutno nalazi u sklopu ministarstva socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

- Veoma je obimno ministarstvo, a da bi se svemu pristupilo ozbiljno, zdravstvo bi trebalo odvojiti od drugih oblasti. Takvu inicijativu zvanično još niko nije uputio, ali je bilo neformalnih razgovora sa premijerkom Vlade Aidom Obućom koja je svoj dosadašnji mandat uložila u poboljšanje stanja u zdravstvu u BPK. Blizu milion KM uloženo je u zdravstvo, a najviše u Kantonalnu bolnicu Goražde, s obzirom na to da se ranije nije ulagalo i puno je bilo opreme koja nije zanavljana - dodaje Halilović.

I ove godine ugrožene kategorije stanovništa među kojima su starije, te osobe sa hroničnim bolestima, vakcinisat će se protiv sezonske gripe. Halilović navodi kako je naručeno 300 doza koje će biti raspoređene svim zdravstvenim ustanovama, ali da još ne zna kada će se krenuti sa vakcinacijom.

- Informisan sam da će se kasniti sa isporukom zbog velike potražnje za vakcinama na svjetskom tržištu, što je izazvano pandemijom COVID-19. Osim ovih 300 doza, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH osigurao je određeni broj vakcina i za zdravstvene radnike sa područja BPK - kazao je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.