open-navfaktor-logo
search
Povratak nakon 12 godina
Najbolje bh. rukometašice spremne za nastup u Grčkoj
Najbolje bh. rukometašice spremne su za predstojeći pretkvalifikacioni turnir za plasman na Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency (AA).
01.06.2021. u 16:53
get url
text

Domaćin je Grčka, a u grupi s bh. rukometašicama su još selekcije Latvije i Italije.

Susret protiv domaćica kojim će bh. selekcija otvoriti turnir u petak, prvi je za rukometašice BiH nakon 12 godina, tokom kojih ženska reprezentacija u okviru Rukometnog saveza BiH nije postojala.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević na konferenciji za medije u Mostaru, gradu u kojem su se reprezentativke pripremale za ovaj turnir, rekao je kako je Savez smogao snage i sredstava da sve dobro organizuje, kao i da vjeruje u dobar rezultat.

Selektor Radan Rovčanin rekao je da je danas ipak najvažnije to što je priča o ženskoj rukometnoj reprezentaciji nakon 12 godina ponovo počela, uz nadu da će se igračice predstaviti u najboljem svjetlu u Grčkoj.

- Nadam se i da će priča živjeti u budućnosti i da će imati kontinuitet. Nadam se i rezultatima koji bi nam svima bili na ponos. Vjerujem da će igračice dati sve od sebe. Grčka i Italija imaju kontinuitet, iskustvo je na njihovoj strani, a naše je da damo maksimum, pa ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno - istakao je Rovčanin.

Asistentica selektora Kornelija Leko smatra da u bh. selekciji ima materijala da se u dogledno vrijeme ostvare dobri rezultati.

- Za nas je sve ovo već veliki rezultat. Samo pokretanje reprezentacije je ogroman pomak za rukomet u Bosni i Hercegovini -  smatra ona.

Reprezentativka Slađana Topić je kazala da je reprezentativno okupljanje za turnir poput predstojećeg, čekala cijelog života.

- Hvala onima koji su učinili sve da budemo ovdje, omogućivši nam da na najbolji način prezentujemo našu državu. Treba biti realan i reći da smo malo vremena na okupu, što nećemo koristiti kao izgovor. Pritiska uvijek ima, ali to treba biti pozitivno i gurati nas prema naprijed. Znamo da su ostale reprezentacije iskusnije, ali one sigurno nemaju informacije o nama i mi ćemo biti faktor iznenađenja - najavila je Topić.

Čast da bude dio reprezentacije na turniru u Grčkoj pripala je i Armini Isić.

- Nadam se da će sve ovo dobro proći. Ne želim sada govoriti o velikim očekivanjima, ali ćemo se svakako boriti na terenu. To možemo. Želimo igrati najbolje što znamo. Osjećam adrenalin, motivisana sam i jedva čekam da sve krene - kazala je.

Polazak za Grčku planiran je za sutra u ranim jutarnjim satima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.