open-navfaktor-logo
search
Krišto o Čoviću
"Najmanje me trebate podsjećati na izjave mog predsjednika, sve što on kaže, ja stojim iza toga"
HDZBiH, dodaje, nije nikada, ništa i ničim uvjetovala, a Izborni zakon BiH, tvrdi, nije uvjet već pitanje od interesa za BiH
18.12.2019. u 13:23
get url
text

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) je, govoreći o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, kazala da će to pitanje biti riješeno nakon pregovora stranaka.

- Ja koliko znam, u ovom trenutku nema nikakvih pretpostavki za nekakav dogovor, izuzev o tome da se priča. Kada budu te pretpostavke, dobit ćete imena – kazala je Krišto, aludirajući na zahtjeve Stranke demokratske akcije (SDA) da HDZBiH predloži kandidata za predsjednika FBiH, čime bi započeo proces formiranja federalne izvršne vlasti.

Na podsjećanje na izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je prije nešto više od četiri i po godine kazao da je "nezamislivo" formirati Vladu FBiH nakon Vijeća ministara BiH, Krišto je odgovorila da "nju najmanje treba podsjećati na izjave mog predsjednika".

- Sve ono što je predsjednik kazao, u ovom trenutku ja stojim iza svih tih izjava. Da li su one takve kakve vi kažete, ili su one drugačije, o tome svako od nas neka sudi – odgovorila je Krišto.

VEZANI TEKST - Formiranje vlasti: Čović insistira na "nezamislivom", otkrivamo ko će biti SDA-ov potpredsjednik FBiH

Nije bila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH previše raspoložena ni da govori o "pretpostavkama" za formiranje federalne izvršne vlasti, koje je spomenula u uvodu svog izlaganja, kazavši da "ne postoje nikakve pretpostavke".

- Mi znamo kako se formira vlast. Mora se sjesti i mora se dogovoriti vlast. Razgovara se ne samo o vlasti. HDZBiH ne gleda na formiranje vlasti na način ko dobija kakvu poziciju. Mi se o formiranju vlasti moramo dogovoriti na programskim osnovama. To je, prije svega, nešto od čega HDZBiH počinje i kada je u pitanju FBiH i drugi nivoi vlasti – kazala je Krišto.

HDZBiH, dodaje, nije nikada, ništa i ničim uvjetovala, a Izborni zakon BiH, tvrdi, nije uvjet već pitanje od interesa za BiH.

- Izborni zakon mora biti prioritet. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju provesti, i one koje se odnose na Predsjedništvo BiH, Dom naroda FBiH i Grad Mostar. To je ono na šta se ne treba gledati kao na interes jednog naroda. To je, prije svega, interes BiH – izjavila je Krišto.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona koje se odnose na Grad Mostar, Krišto ističe da Ustavni sud BiH ne bi trebao donositi odluku po tom pitanju.

- Niti ima nadležnosti, niti je to dobro. Onda su to neke stvari koje su direktno udar na BiH – ocijenila je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.