open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Nakon debakla protiv BiH: Bugarska namučila Grčku, Heleni slavili nakon produžetka
Košarkaši Bugarske bila je na praku velikog iznenađenje u duelu četvrtog kola kvalifikacija za Eurobasket protiv Grčke, ali su Heleni nakon produžetka slavili sa 84:78.
29.11.2020. u 20:03
get url
text

Selekcija Bugarske kao da nije bila ona isti tim koji je prije samo dva dana deklasirala naša reprezentacija. Bugari su poslije prve četvrtine vodili s osam poena prednosti (25:17).

I u drugoj dionici je bugarska selekcija bila bolji tim na parketu dvorane hotela Hills, a na pauzu su otišli sa deset poena prednosti (41:31).

U trećoj četvrtini Grci su ipak zaigrali bolje i serijom 11:3 prišli Bugarima na dva poena (44:42). No, ekipa Rosena Tsvetkova Barchovskog odgovorila je sa osam vezanih poena, te ponovo stvorila prednost od deset poena.

Grčke je do kraja treće dionice uspjela smanjiti zaostatak na šest poena.

Pritiskali su Grci u posljednjih deset minuta, ali su Bugari održavali prednostt. Nepune četiri minute prije kraja Andrey Ivanov je pogodio tricu kojom je njegova selekcija otišla ja "plus osam" (68:60).

I u ovom meču Bugari su imali veliki broj pokušaja za tri poena, a po broju uzeti šuteva iza 6,75 metara prednjačio je Demarius Bost.

Sama završnica bila je itekako uzbudljiva. Aleksander Georgiev je promašio polaganje polaganje 34 sekunde prije kraja, a Heleni su uzvratili tricom Ioannisa Athinaioua za 68:66.

Kostov je polaganjem Bugare odveo na četiri razlike, a bi Athinaiou 18 sekundi prije kraja zabio novu tricu za minimalno vodstvo Bugara (70:69).

U samoj završnici Chavdar Kostov pogodio je samo jedno od dva slobodna bacanja za 71:69. Zakucavanjem Dimitriosa Katsivelisa Grci su izjednačili na 71:71, a Kostov je tri sekunde prije kraja utakmice promašio šut za tri poena.

U produžecima Grci su bili bolji i na kraju slavili sa 84:78 i tako spriječili veliko iznenađenje u kvalifikacionoj grupi H.

Drugi susret ove grupe, između naše selekcije i Latvije, igra se od 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.