open-navfaktor-logo
search
Je li kraj agoniji
Napeto ispred zgrade Vlade KS: Radnici u zdravstvu još čekaju Fortin potpis
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na kolektivne ugovore za zdravstvene radnike, ali se sada čeka da na sve to stavi potpis premijer Edin Forto.
Merima Čustović
22.04.2022. u 16:28
get url
text

Ovo su nam kazali radnici u zdravstvu koji se već 12 dana nalaze ispred zgrade Vlade KS čekajući na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

- Ovog trenutka dobili smo informaciju da su članovi Vlade usvojili naše kolektivne ugovore, što znači da Forto ima odobrenje da ih potpiše – kazao nam je Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS sa Vladom KS.

Na pitanje, kada bi premijer mogao potpisati kolektivne ugovore i da li za to postoji neki rok, Avdović je odgovorio kako "roka nema".

- Mi kao zapete puške čekamo cijeli dan ispred zgrade Vlade KS da se sve ovo napokon završi i da krenemo svojim kućama – dodao je Avdović.

Ukoliko Forto danas ne potpiše kolektivne ugovore, pitanje je do kada bi se ova agonija ponovo mogla razvlačiti, jer premijer, kako Faktor saznaje, sutra ujutro putuje u Barcelonu.

- Forto sutra službeno putuje u Barcelonu, a onda ide na godišnji odmor – kazao nam je naš izvor.

VEZANI TEKST - Parafiran kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u KS, čeka se odluka Vlade

Podsjetimo, jutros je Haris Vranić, ministar zdravstva KS, sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirao kolektivne ugovore.

- Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata. Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora, saopćio je Press KS.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava tražili su i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.