open-navfaktor-logo
search
Stroge mjere
Navijači se vraćaju na stadione u Engleskoj: Zbog ovih pravila nisu previše sretni
Navijači u Engleskoj mogli bi se vratiti na tribine već početkom decembra.
24.11.2020. u 12:24
get url
text

Utakmicama će moći prisustvovati maksimalno četiri hiljade navijača u prvom rangu, u drugom rangu dvije hiljade, dok su ostale lige još na čekanju.

Fanovima u Engleskoj odlazak na stadione nije dozvoljen gotovo devet mjeseci. Međutim, mnogi neće biti sretni toliko zbog povratka, jer će mjere biti izuzetno stroge.

Prema COVID protokolu, predviđa se da navijači neće pjevati ni vikati slogane, a pored toga na stadionima i u njihovoj blizini bit će zabranjena prodaja alkohola.

Jasno je što se zabranom navijanja želi spriječiti - oslobađanje većeg broja čestica aerosola u zraku, koje onda doprinosi povećanoj mogućnosti zaraze koronom, dok je zabrana konzumacije alkohola povezana s prethodnom zabranom. Pod utjecajem alkohola navijači se lakše opuštaju te ne obraćaju potrebnu pažnju na niz zaštitnih mjera koje moraju poštovati u vrijeme korone.

Navijači će na tribinama biti obavezni da nose maske, a mogu donijeti i vlastito dezinfekcijsko sredstvo za ruke, ali maksimalne zapremnine 50 mililitara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.