open-navfaktor-logo
search
Izraz nezadovoljstva
Nekoliko stotina studenata na protestu pred Rektoratom u Mostaru: Tražimo smanjenje školarine za 25 posto
Nekoliko stotina studenata Sveučilišta u Mostaru okupilo se danas na protestu ispred prostorija Rektorata, tražeći od ovog tijela da se "konačno počne baviti problemima studenata", javlja Anadolu Agency (AA).
14.10.2020. u 17:13
get url
text

Organizatori su naveli kako je uslijed pandemije koronavirusa došlo do novih problema u ovoj ustanovi, a kap koja je prelila čašu bila je odluka o pohađanju nastave na online platformi, koja je studentima obznanjena svega dva dana prije početka akademske godine.

Inicijator protesta Marko Vračević ponovio je zahtjeve nezadovoljnih studenata.

- Tražimo smanjenje školarine za 25 posto, punu transparentnost u radu Rektorata i Studentskog zbora te ukidanje online nastave. U skladu s budžetom Sveučilišta, a riječ je o milionskim iznosima, smatramo da smanjenje od 25 posto ne bi znatano utjecalo na prihode uposlenih. Napominjem da su mnogi roditelji studenata u vremenu pandemije ostali bez zaposlenja - rekao je Vračević.

Ponovio je i kako je kvalitet online nastave loš kao i da školarina u prosjeku iznosi oko 750 KM po semestru. Poručeno je i da današnji nije politički skup, te da uprkos tvrdnjama iz Studentskog zbora on nema veze s predizbornom kampanjom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.