Pacijentici kojoj je nos u cijelosti amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenski hirurzi su u složenoj operaciji izveli potpunu rekonstrukciju tog organa služeći se isključivo njenim tkivom i 3D modelom, implantiravši ga najprije na njezinoj podlaktici, a zatim su ga presadili na lice.

Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svijetu, odvijala se u dvije faze, a obje su operacije zajedno trajale osam sati, rekli su u utorak na konferenciji za novinare šef Klinike za plastičnu i estetsku hirurgiju ljubljanskog UKC Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, maksilofacijalni i oralni hirurg, koji su vodili tim.

Ljekari su najprije izveli trodimenzionalno skeniranje i printanje modela oštećenja lica pacijentice i strukture nosa, a na osnovu 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njene podlaktice modelirali su u nos na podlaktici, gdje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan živcima.

U zadnjoj fazi takav je "oživljeni" model nosa iz njenog tkiva pažljivo presađen na lice tako da na njemu nema ni vidljive brazgotine.

Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih rekonstrukcijskih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju živci, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski dojam, kazao je dr. Ahčan na konferenciji za novinare.

- Glavna prednost ovog inovativnog pristupa jest to što je nos napravljen iz vlastitog tkiva, zbog čega je rehabilitacija kraća - rekao je Ahčan.